PRAKSIS …κατά του κοινωνικού αποκλεισμού

Κύριο μέλημά της αποτελεί είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.

Η PRAKSIS δραστηριοποιείται σε όλη την χώρα αλλά κυρίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και στο νησί της Λέσβου και στην περιοχή της Πάτρας. Ταυτόχρονα, πυρήνες εθελοντών της PRAKSIS βρίσκονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Τα

προγράμματα της PRAKSIS, με βάση τα 2 Πολυϊατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,προσφέρουν εδώ και 16 χρόνια

ψυχολογική υποστήριξηάμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψηκοινωνική υποστήριξη (συνοδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες)νομική βοήθειαστέγασηεργασιακή συμβουλευτική

Στα Πολυϊατρεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης καταφεύγουν μετανάστες, πρόσφυγες, άτομα που αιτούνται άσυλο, απλοί Έλληνες πολίτες, άστεγοι, ανασφάλιστοι και γενικότερα αποκλεισμένες κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού σε ιατροφαρμακευτικό, εργασιακό, ψυχοκοινωνικό και νομικό επίπεδο. Στις δομές τις PRAKSIS και μέσα από ειδικές κινητές μονάδες παρέχονται δωρεάν τα γρήγορα test (test με το σάλιο, όπου το αποτέλεσμα βγαίνει σε 20 λεπτά) τόσο για τον HIV όσο και για την Ηπατίτιδα C.

Ακόμη η PRAKSIS πραγματοποιεί προγράμματα δημόσιας υγείας, τα οποία στοχεύουν στην προαγωγή της δημόσιας υγείας. Πληθυσμιακός στόχος είναι οι μετανάστες, τα παιδιά του δρόμου, οι ROMA, οι άστεγοι, οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι εκδιδόμενες κλπ. Η οργάνωση έχει πραγματοποιήσει εξάλλου μεγάλες καμπάνιες ενημέρωσης για τη μετάδοση του ιού HIV αλλά και της ηπατίτιδας C.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δημόσιας υγείας διενεργούνται επιτόπιες επισκέψεις (streetwork) σε περιοχές που διαβιούν ή εργάζονται οι αντίστοιχοι πληθυσμοί, όπως άτυπους καταυλισμούς όπου ζουν στοιβαγμένοι σε άτυπα καταλύματα εκατοντάδες άνθρωποι, ώστε να επιτυγχάνεται μια άμεση προσέγγιση, μια επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με τους ανθρώπους αυτούς ώστε να ενημερώνονται για θέματα υγείας και υγιεινής. Ταυτοχρόνως γίνεται διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, στοχευμένων όπου αυτό είναι δυνατό στον αντίστοιχο πληθυσμό, σχετικά με μεταδιδόμενα νοσήματα, κανόνες υγιεινής κλπ. καθώς και κιτ με είδη προσωπικής υγιεινή όπου αυτό είναι εφικτό.

Εξίσου σημαντική είναι και η λειτουργία κέντρου υποδοχής φυλακισμένων (στην Αθήνα), το οποίο αφορά στην επανένταξη αποφυλακισμένων ανδρών και γυναικών.

Εθελοντισμός στην PRAKSIS

Η οργάνωση έχει ανάγκη ανθρωπίνου δυναμικού, για να επιτελέσει το σκοπό της και ειδικότερα γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νομικούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνιολόγους, μεταφραστές, καθώς και όσους έχουν γραμματειακές γνώσεις.

Εάν ενδιαφέρεστε, στείλτε το βιογραφικό σας στο [email protected] ή στο fax 210 520 5201

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.praksis.gr/1_1/PRAKSIS

Keywords
Τυχαία Θέματα