ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ Ο ΣΟΪΜΠΛΕ

Την αντίδραση του «σκληρού πυρήνα» του ευρώ προκάλεσε η κατ’ αρχήν συμφωνία για παροχή δανείου προς την Ισπανία χωρίς την επιβολή επιπλέον μέτρων λιτότητας. 

Μπροστά στο ενδεχόμενο να ζητήσουν αναδιαπραγμάτευση τα κράτη που βρίσκονται σε Μνημόνιο, η Γερμανία και η Φινλανδία έσπευσαν σήμερα να δηλώσουν ότι η τρόικα θα είναι παρούσα στη Μαδρίτη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

επέμεινε ότι τελικός υπεύθυνος για το δάνειο θα πρέπει να είναι το ισπανικό κράτος και όχι οι ισπανικές τράπεζες. Εξέφρασε την άποψη ότι τα χρήματα θα πρέπει να διανεμηθούν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω της κυβέρνησης, ώστε να εγγυηθεί από αυτήν η αποπληρωμή των δανείων. «Η Ισπανία θα παρουσιάσει και θα διαπραγματευτεί σχέδιο αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος στην Κομισιόν και στην ΕΚΤ και στη συνέχεια θα εγκριθεί η αποδέσμευση των κεφαλαίων», διευκρίνισε.

H θέση του Σόιμπλε ασφαλώς επηρεάστηκε και από το γεγονός ότι τα 2/3 των Γερμανών διαφωνούν, σύμφωνα με δημοσκόπηση, στην παροχή δανείου στις ισπανικές τράπεζες.

Η Φινλανδία θεωρεί προαπαιτούμενη την παρουσία της τρόικας,στην Ισπανία δήλωσε από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γίρκι Κατάινεν.

Εν τω μεταξύ, ο -Ισπανός- επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια δήλωσε στο ραδιόφωνο πως «φυσικά θα υπάρξουν όροι» για το δάνειο, σημειώνοντας ότι «όποιος δίνει χρήματα, ποτέ δεν τα δίνει δωρεάν».

Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ δεν θα διαθέσει πόρους, αλλά θα συμμετάσχει στην εποπτεία του ισπανικού προγράμματος. Έκανε την τρόικα… κουαρτέτο, προσθέτοντας στις αρχές που θα επιτηρούν την Ισπανία και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Υπογράμμισε, όμως ότι το πρόγραμμα θα αφορά μόνο στην αναδιάρθρωση των τραπεζών.

Τη συμμετοχή του ΔΝΤ ζήτησε η Ολλανδία, κράτος θιασώτης της σχολής Μέρκελ περί σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Είναι σημαντικό για την Ολλανδία να συμμετάσχει το ΔΝΤ στην όλη διαδικασία: εξέταση του επίσημου αιτήματος, καθορισμός των όρων και διαδικασία επιτήρησης», ανέφερε σε επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γιαν Κις ντε Γέγκερ.

Διαβάστε ακόμη:

Η ΜΑΔΡΙΤΗ ΕΛΠΙΖΕΙ, Ο ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ ΑΜΦΙΒΑΛΛΕΙ…

Keywords
Τυχαία Θέματα