ΣτΕ: ΝΟΜΙΜΗ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ

Ιδιαιτέρως ευνοϊκή για τους εφοριακούς υπαλλήλους η φορολόγηση κατά 15% της αποζημίωσής τους αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε η αποζημίωση, που λαμβάνουν οι εφοριακοί υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, θα φορολογείται από τον λογαριασμό των «Δικαιωμάτων Βεβαίωσης και Είσπραξης Εσόδων υπέρ Τρίτων».

Συγκεκριμένα, το προδικαστικό ερώτημα του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής, που τέθηκε στους συμβούλους Επικρατείας, είναι εάν «συνιστά το τμήμα που αντιστοιχεί σε ποσοστό 50% της ειδικής αποζημίωσης από τον λογαριασμό

των ΔΙ.Β.Ε.Ε.Τ. εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, υποκείμενο σε φόρο (αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 15%) ή προορίζεται κατά το νόμο ή από τη φύση του, να καλύψει δαπάνες στις οποίες υποβάλλονται οι δικαιούχοι υπάλληλοι για την εκτέλεση της υπηρεσίας που τους έχει ανατεθεί ή για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της και πρέπει να εξαιρεθεί, ως εκ τούτου, της φορολόγησης».

Το Β΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στην υπ’ αριθμ. 3020/2010 απόφασή του έκρινε ότι η επίμαχη αποζημίωση (άρθρο 14 Ν. 2238/1994) υπάγεται σε φορολόγηση. Και αυτό γιατί όπως προκύπτει από τη νομοθεσία «η αποζημίωση αυτή δεν καταβάλλεται για την κάλυψη δαπανών στις οποίες υποβάλλονται οι υπάλληλοι εξαιτίας της υπηρεσίας που τους έχει ανατεθεί».

Μάλιστα, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι ναι μεν η φορολόγηση της επίμαχης αποζημίωσης είναι «αυτοτελής περιορισμένη μόνο στο 50% του ποσού και με συντελεστή 15%, παρουσιάζεται από πλευράς συνταγματικότητας ιδιαιτέρως ευνοϊκή για τους δικαιούχους, όμως η έρευνα του ζητήματος αυτού, εκφεύγει των ορίων» της παρούσης δίκης.

(ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα