Στα μέσα του 2013 οι προτάσεις για το μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών

Ο μηχανισμός εκτιμάται ότι θα φέρει την Ευρωζώνη πιο κοντά στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης που απαιτείται για να αντιμετωπιστούν ορισμένες από τις θεωρούμενες ως κύριες αιτίες της κρίσης δημόσιου χρέους και θα συμβάλει στη βελτίωση του δανεισμού από μέρους των τραπεζών προς την «πραγματική οικονομία».

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο βήμα προς την τραπεζική ένωση έγινε τον Δεκέμβριο, όταν, έπειτα από πολλές διαφωνίες, οι υπουργοί Οικονομικών

των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της συμφώνησαν τελικά στην δημιουργία ενός Ενιαίου Μηχανισμού Επιτήρησης (ΕΜΕ) για τις τράπεζες της ευρωπεριοχής, βάσει των όρων θέσπισης του οποίου οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα μεταβιβάσουν κάποιες εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τον μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών θα είναι ακόμη πιο δύσκολες, εκτιμούν αξιωματούχοι.

«Μετά την υιοθέτηση του ΕΜΕ η Επιτροπή θα κάνει μια επίσημη πρόταση για ένα ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης στον τραπεζικό τομέα πριν από το καλοκαίρι», είπε ο Μπαρόζο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

«Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα θύμα υψίστης πολιτικής προτεραιότητας. Η πρόταση αυτή δεν θα είναι λιγότερο σημαντική από εκείνη για τον ΕΜΕ, ούτε λιγότερο περίπλοκη. . . σε νομικούς, τεχνικούς και πολιτικούς όρους», επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι όροι λειτουργίας του μηχανισμού αυτού θεωρούνται λεπτό θέμα αφού θα συμπεριλάβουν την κοινή ανάληψη ευθύνης από τις κυβερνήσεις των τραπεζών της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση, ή την εκκαθάριση, τραπεζών που κρίνονται η μη βιώσιμες–οδηγώντας τα κράτη-μέλη πιο κοντά στην δημοσιονομική ένωση.

Στη σύνοδο κορυφής της 14ης Δεκεμβρίου 2012 οι ηγέτες της ΕΕ είχαν συναινέσει να δημιουργηθεί ο ενιαίος αυτός μηχανισμός κατόπιν μιας συμφωνίας που θα καταρτίσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως τις αρχές του 2014, πριν από το πέρας της τρέχουσας θητείας των ευρωβουλευτών.

Αν και τα χρήματα για την εκκαθάριση των τραπεζών θα προέλθουν από ποσά που θα καταβάλλουν οι ίδιες οι τράπεζες, θα χρειαστεί πάνω από μία δεκαετία προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα επαρκές αρχικό κεφάλαιο και άρα θα χρειαστεί καταρχάς ο μηχανισμός αυτός να έχει μια ‘γραμμή πιστώσεων’ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα