«Έφτασε η ώρα για την διαχείριση της κρίσης στην ζώνη του ευρώ»

Στην επιστολή, που δόθηκε απόψε από την Λευκωσία στην δημοσιότητα, ο πρόεδρος Χριστόφιας επισημαίνει ότι η προώθηση ολοκλήρωσης της δημιουργίας του κατάλληλου εργαλείου, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στον Μηχανισμό Στήριξης να παρέχει απευθείας οικονομική βοήθεια σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αποτελεί πολύ σημαντικό ορόσημο σε αυτή την προσπάθεια.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας σημειώνει επίσης την ανάγκη αυτό το εργαλείο να έχει αναδρομική ισχύ για τις χώρες εκείνες, οι οποίες πήραν έμμεση ανακεφαλαιοποίηση για τον τραπεζικό τους

τομέα.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρεται και στις διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Τρόικα. Σχετικά αναφέρει ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ανεξάρτητης ενδελεχούς μελέτης του κυπριακού τραπεζικού τομέα, που έχουν υπολογιστεί από την Pimco υπολογίζουν την έλλειψη κεφαλαιουχικού ποσού υπό το δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο, το οποίο επισημαίνει, έχει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους.

Οι τράπεζες της Κύπρου, υποδεικνύει ο κ. Χριστόφιας , θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω του προγράμματος οικονομικής βοήθειας στην βάση της μείωσης του κεφαλαίου, το οποίο περιλαμβάνεται στο προκαταρκτικό μνημόνιο και που είναι ευθυγραμμισμένο με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα