ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ

Λύση σε ανώτατο επίπεδο για την ολοκλήρωση του πακέτου περικοπών αναζητά το Μαξίμου. Στο τραπέζι, και πάλι, όρια συνταξιοδότησης και αφορολόγητο.

Η τεράστια «τρύπα» για την εξασφάλιση των 11,6 δισ που απαιτούν οι πιστωτές από την Ελλάδα παραμένει και, πλέον, οι αποφάσεις για το τελικό μίγμα θα πρέπει να ληφθούν σε ανώτατο επίπεδο. Ήδη, μετά τις αντιδράσεις Βενιζέλου και Κουβέλη, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Γ. Βρούτση το «πάγωμα» κάθε

συζήτησης για αλλαγές στα εργασιακά, πριν δοθούν κατευθύνσεις από τους τρεις αρχηγούς.

Το ίδιο φαίνεται ότι ισχύει και για το ζήτημα της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, κατά ένα ή δύο έτη, σενάριο που δεν μοιάζει να αποκλείει η Ιπποκράτους αλλά μάλλον απορρίπτει η ΔΗΜΑΡ.

Η αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, και όχι μόνον του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού ενσήμων, επανήλθε πάνω στο τραπέζι, μετά την αδυναμία εξεύρεσης πειστικής απάντησης για τη οριστικοποίηση των 11,6 δισ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ετήσια εξοικονόμηση υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, δίδοντας ενδεχομένως την ευκαιρία στο οικονομικό επιτελείο και τους τρεις αρχηγούς να αποφύγουν ακόμη πιο βαθιές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, τα κέρδη είναι σημαντικά μικρότερα, κοντά στα 750 με 850 εκατ. ευρώ στη διετία. Όπως μάλιστα επισημαίνουν, για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει εκτός από την αύξηση των γενικών ορίων κατά δύο έτη, θα πρέπει να αυξηθούν και όλα τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας, ακόμη και κατά 5 έτη, σε ορισμένες περιπτώσεις…

Στελέχη του οικονομικού κύκλου της κυβέρνησης δεν απέκλειαν, επίσης, η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση του αφορολογήτου ορίου, αν όχι για το σύνολο του πληθυσμού, τουλάχιστον για τους ελεύθερους επαγγελματίες, πολλοί εκ των οποίων φρόντισαν και αυτή τη χρονιά να βρεθούν στο – νέο χαμηλό – όριο των 5.000 ευρώ. Το ήπιο σενάριο θέλει το αφορολόγητο να διατηρείται για τους συνταξιούχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα