Στα άκρα η πολιτική κόντρα στην Αίγυπτο

Η αντιπολίτευση ζήτησε εκ νέου την ακύρωση του διατάγματος της 22ας Νοεμβρίου με το οποίο ο πρόεδρος διεύρυνε σημαντικά τις εξουσίες του, καθώς και την ακύρωση του δημοψηφίσματος για το σχέδιο του νέου συντάγματος.

Η απόφαση του Αιγύπτιου προέδρου να διευρύνει τις εξουσίες του έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και συνεχείς βίαιες διαδηλώσεις που μέχρι έχουν κοστίσει τη ζωή σε πέντε

ανθρώπους, αλλά και τον τραυματισμό εκατοντάδων ακόμη.

Χθες η κυβέρνηση έβαλε το στρατό να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας διώχνοντας τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από αυτό.

Ωστόσο σήμερα η αντιπολίτευση έχει καλέσει ξανά τον κόσμο σε διαδηλώσεις.

Στην ομιλία του χθες βράδυ ο Αιγύπτιος πρόεδρος εμφανίστηκε αποφασιστικός όσον αφορά τα προνόμιά του και επέμεινε στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, καλώντας παράλληλα την αντιπολίτευση σε διάλογο. Όμως ο κύριος συνασπισμός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, το  Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει στον διάλογο που πρότεινε Μόρσι, κατηγορώντας τον ότι αγνοεί τα αιτήματά του.

Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, ένας συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό τον Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι που αποτελείται από διάφορες ομάδες της αριστεράς και των φιλελεύθερων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του «την άρνησή μας να συμμετάσχουμε στον διάλογο που πρότεινε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για αύριο Σάββατο».

Η πρόταση του Μόρσι δεν παρέχει τις βάσεις «για έναν σοβαρό και πραγματικό διάλογο», εκτιμά το Μέτωπο, το οποίο ζήτησε εκ νέου την ακύρωση του διατάγματος της 22ας Νοεμβρίου με το οποίο ο πρόεδρος διεύρυνε σημαντικά τις εξουσίες του, καθώς και την ακύρωση του δημοψηφίσματος για το σχέδιο του νέου συντάγματος.

Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας εκτίμησε ότι η ομιλία του Μόρσι «απογοήτευσε την πλειονότητα του αιγυπτιακού λαού» και «ήταν αντίθετη στα επανειλημμένα αιτήματα που του έχουν απευθυνθεί να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις (…) ώστε να βγει η Αίγυπτος από την τρέχουσα καταστροφική κατάσταση…Ο πρόεδρος αγνόησε εντελώς το γεγονός ότι οι οπαδοί του ήταν αυτοί που άρχισαν να επιτίθενται στους ειρηνικούς διαδηλωτές μπροστά από το προεδρικό μέγαρο».

« O Μόρσι χώρισε τους Αιγυπτίους σε ‘υποστηρικτές της νομιμότητας’, οπαδούς του (…) και αντιπάλους του, τους οποίους χαρακτήρισε χούλιγκαν», συνεχίζει η ανακοίνωση του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, καταλήγοντας ότι ο Μόρσι «επιβεβαίωσε με αυτό τον τρόπο ότι δεν συμπεριφέρεται ως πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων, αλλά ως πρόεδρος μιας πολιτικής ομάδας».

Εν τω μεταξύ νέες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του Μόρσι και μελών της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν στην Αλεξάνδρεια, ενώ και άλλες πολιτικές και θρησκευτικές ομάδες έχουν καλέσει σε διαδηλώσεις σήμερα έπειτα και από τις προσευχές της Παρασκευής.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Μόρσι για να του εκφράσει το βαθύ του προβληματισμό για τα πρόσφατα επεισόδια . Εκφράστηκε θετικά για την πρόταση του Αιγύπτιου ομόλογό  του προς την αντιπολίτευση αλλά επισήμανε πως το κάλεσμα σε εθνι

Keywords
Τυχαία Θέματα