ΣΟΡΟΣ: Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Ή ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Γερμανία δεν θα πιέσει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι το Βερολίνο θα πρέπει να στηρίξει την ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό νότο, ή η ίδια να εγκαταλείψει «φιλικά» την ευρωζώνη. 

«Νομίζω ότι η Γερμανία θα συνεχίσει την σκληρή γραμμή της απέναντι στην Ελλάδα, αλλά δεν θα φθάσει στο σημείο να την πιέσει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη ή την Ε.Ε.», υποστήριξε ο Σόρος σε συνέντευξή του

στην τηλεόραση του πρακτορείου Reuters. Ο μεγαλοεπενδυτής εκτίμησε ότι η Γερμανία δεν θα πιέσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά ότι θα συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξή της για την εξυπηρέτηση του χρέους της με αντάλλαγμα σκληρή δημοσιονομική πολιτική. Σε ό,τι αφορά στην Ισπανία και την Ιταλία, εκτίμησε ότι δεν θα ζητήσουν να ενταχθούν σε σχέδιο διάσωσης.

Την ίδια στιγμή, ο Σόρος έστειλε μήνυμα προς τη Γερμανία να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, εφόσον δεν είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο και να βοηθήσει τα αδύναμα κράτη – μέλη να βγουν από την ύφεση, λέγοντας σχετικά: «Η Γερμανία θα πρέπει ή να ηγηθεί προωθώντας πολιτικές ανάπτυξης, πολιτικής ολοκλήρωσης, αλλά και να μοιραστεί το βάρος των χρεών αναλαμβάνοντας το κόστος της ηγεσίας, ή να φύγει από το ευρώ μέσω ενός φιλικού διακανονισμού».

Ο μεγαλοεπενδυτής υποστήριξε ότι μία ευρωζώνη χωρίς τη Γερμανία και με ένα ασθενέστερο ευρώ του οποίου θα ηγείτο η Γαλλία, θα μπορούσε να είναι πιο ανταγωνιστική στις εξαγωγές και να εξυπηρετεί το χρέος της φθηνότερα, ενώ σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, χωρίς χαλάρωση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που επιβάλει το Βερολίνο και πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν τις οικονομίες του Νότου σε ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση, ενδεχομένως να μην επιτευχθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση.

«Αυτό που χρειάζεται η ευρωζώνη είναι ένα είδος κοινού ομολόγου, κάτι το οποίο δεν είναι όμως αποδεκτό από τη Γερμανία», είπε επίσης ο Σόρος.

«Από την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει σημαντική ευθύνη για την αποσύνθεση της Ε.Ε.», γράφει (όπως αναφέρει το BBC) ο Τζορτζ Σόρος στο New York Review of Books.

Keywords
Τυχαία Θέματα