ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ

Σε παρτίδα πόκερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου στήριξης, στην σκιά των πολιτικών εξελίξεων στην χώρα μας. Ήδη η πρώτη πράξη παίχτηκε με την «σπαστή δόση» του Μαΐου, αλλά όπως όλα δείχνουν –δεδομένων και των αναγκών που «τρέχουν»- αυτό το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα «θερμό».

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ήδη τα τελεσίγραφα πέφτουν «βροχή», καθώς μετά τον επικεφαλής του EFSF

και το Βερολίνο προειδοποίησε ότι η δεύτερη δόση των 4 δισ. ευρώ του Ιουνίου δεν θα αποδεσμευτεί εάν δεν εγκριθεί πρώτα από την τρόικα.

Η Ευρώπη προς το παρόν δείχνει να θέλει να αποφύγει μια πιθανή «εξωτερική» στάση πληρωμών και δεν θα διακινδυνεύσει να «παγώσει» δόσεις που αφορούν και την εξόφληση ομολόγων: Όμως το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου δίνει την ευκαιρία στους πιστωτές μας να βάλουν φωτιές. Εκείνο το δίμηνο δεν υπάρχουν πληρωμές ομολόγων και η Ελλάδα από αυτές τις δόσεις περιμένει να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματά της. Τότε ο κίνδυνος για «εσωτερική στάση πληρωμών» γίνεται ορατός.

Τα «αγκάθια» θα γίνουν ακόμη πιο «κοφτερά» όσο πλησιάζουμε στο φθινόπωρο: Τότε αναμένεται άλλο ένα γερό τεστ, αυτή την φορά για τις τράπεζες, που περιμένουν μια νέα ένεση ρευστότητας για να στηριχθούν στα πόδια τους.

Πέρα από τα 23 δισ. ευρώ που ήδη έχουν καταβληθεί το «πακέτο» στήριξης των τραπεζών περιλαμβάνει προς διάθεση άλλα 27 δισ. € που θα σπάσουν σε δύο «κομμάτια
Η δεύτερη δόση υπολογίζεται να καταβληθεί μέσα στο φθινόπωρο, αφού πρώτα δοθούν στην δημοσιότητα οι εκτιμήσεις της ΤτΕ τόσο για τις ζημιές του PSI+, όσο και για το ύψος των νέων προβλέψεων που θα απαιτεί η BlackRock. Στόχος οι τράπεζες να καλύψουν core tier 9.

Η τρίτη δόση αναμένεται να δοθεί στις αρχές του 2013, μετά τα stress test και για όσες τυχόν χρειαστούν ενίσχυση για να φτάσουν σε core tier 10. Σε αυτό το πλαίσιο ήδη έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν σενάρια για τον τρόπο που η τρόικα θα αντιμετωπίσει τη νέα Κυβέρνηση στην περίπτωση που θελήσει να αλλάξει τους όρους που ήδη έχουν τεθεί μέσω του μνημονίου.

Οι πιστωτές φαίνεται να έχουν στα τραπέζι τους 3 επιλογές:

-Να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και μετά τον Ιούνιο. Η επιλογή αυτή φαίνεται απίθανη. Το μήνυμα που θα δοθεί σε μία τέτοια περίπτωση θα απειλήσει την προσπάθεια προσαρμογής σχεδόν όλων των χωρών της ευρωζώνης, με τις κυβερνήσεις να βρίσκονται σε δύσκολη θέση για να πείσουν τους φορολογούμενους να αποδεχτούν τη λιτότητα.
-Να διακόψουν τη χρηματοδότηση, αλλά η ΕΚΤ να είναι ο δανειστής τελευταίας επιλογής. Η επιλογή αυτή φαίνεται πιο πιθανή. Θα έχει δοθεί ένα μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ενώ παράλληλα θα έχει στηριχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, προστατεύοντας από τις συνέπειες ενός κραχ ολόκληρη την ευρωζώνη.
-Να διακοπεί οριστικά η χρηματοδότηση και στην κυβέρνηση και στις τράπεζες. Απίθανη κρίνεται και αυτή η επιλογή, καθώς οι συνέπειες θα είναι ανεπανόρθωτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα