ΣΚΛΗΡΟ ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ – ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ

Η συζήτηση για παράταση του μνημονίου έχει ανάψει για τα καλά. Μένει να συμφωνηθεί, ποιός θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη! Ενώ παίζονται οι καθυστερήσεις για την οριστικοποίηση των μέτρων και τη σύνταξη της έκθεσης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μας προέκυψε «χρηματοδοτικό κενό» και «κούρεμα». 

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το Βερολίνο επέστρεψε στην γνωστή του πρακτική να κωλυσιεργεί τις εξελίξεις έως ότου κερδίσει αυτό που θέλει. Να βάλει όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα… Από την άλλη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπέρμαχος της επιμήκυνσης και ενός νέου κουρέματος του χρέους «για να βγουν τα νούμερα» θα δώσει επιπλέον κονδύλια μόνον αν το αποφασίσει και η Ευρώπη. Κοινή συνισταμένη της στάσης και των δύο η απαίτηση να πάρει η Αθήνα σκληρά μέτρα… Και στην μέση η ελληνική Κυβέρνηση που υιοθετεί ένα νέο «πακέτο» μέτρων που ανακυκλώνουν την ύφεση με φόντο την κοινωνία που μοιάζει να έχει αφομοιώσει πλέον την πεποίθηση πως δεν υπάρχει καμία προοπτική…

Και κάπου εκεί προκύπτει και η κουβέντα για την  ύπαρξη χρηματοδοτικού κενού στο πρόγραμμα της Ελλάδας, εφόσον παρασχεθεί επισήμως η 2ετης παράταση για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου τις τελευταίες μέρες, ανέβαζαν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως και στα 30 δισ. ευρώ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας επιχείρησε να βάλει τέλος σε αυτά τα σενάρια ξεκαθαρίζοντας ότι το χρηματοδοτικό κενό από την παροχή 2ετους παράτασης για τη δημοσιονομική προσαρμογή κυμαίνεται στα 13-15 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, υποστήριξε πως το δημοσιονομικό κενό (δηλαδή τα μέτρα που απαιτούνται για να μειωθεί το έλλειμμα εντός στόχων) είναι 13,5 δισ. ευρώ και θα καλυφθεί από τις περικοπές δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ και την αύξηση εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ.

Πάντως, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), δήλωσε πως οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Μνημονίου και των αποκρατικοποιήσεων έχουν δημιουργήσει κενό χρηματοδότησης, το οποίο ξεπερνά τα 11,5 δισ. ευρώ, εντείνοντας έτσι τις πιέσεις του Ταμείου για νέα παρέμβαση στο ελληνικό χρέος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, κ. Ζαν – Μαρκ Ερό, υποστήριξε πως θα πρέπει να δοθεί η 2ετης παράτασης στην Ελλάδα, με τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, κ. Γιανκ ντε Γιάνκερ, να αναφέρει ότι αυτό είναι πρόωρο και δεν θα είναι καλό κίνητρο για να εφαρμόσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος – ανεξαρτήτως του ύψους του – προκύπτει από τρεις παράγοντες:

1. Τα μεγαλύτερα ελλείμματα που προβλέπεται ότι θα έχει η Ελλάδα, εξαιτίας της ύφεσης, της παροχής της 2ετους παράτασης και όποιων αστοχιών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Το πρώτο δημοσίευμα που έκανε λόγο για χρηματοδοτικό κενό ήταν του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που ανέφερε πως απαιτούνται περί τα 20 δισ. ευρώ για να κλείσει το κενό στα ελλείμματα. Επίσης, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι εάν λάβει η Ελλάδα δύο επιπλέον χρόνια για την εκπλήρωση των στόχων του προ

Keywords
Τυχαία Θέματα