Σημίτης:Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ο μοχλός της αλλαγής

20:11 4/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Να υπάρξει μία νέα παράταξη δημιουργίας και αλληλεγγύης, που θα εξασφαλίσει την ανάκαμψη και το μέλλον της χώρας ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός που σε μία ιστορική αναδρομή παραλλήλισε την κατάσταση του ΠΑΣΟΚ με το 1967 οπότε το πραξικόπημα πιστοποίησε την αποτυχία της δημοκρατικής παράταξης.

«Το ΠΑΣΟΚ συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή

και πολλών και αγνώστων… από ανθρώπους που είχαν γνωρίσει τη φυλακή την εξορία, την αυθαιρεσία της εξουσίας» είπε εκτιμώντας ότι βρισκόμαστε σε μία παρόμοια στιγμή. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να αρχίσει νέα εποχή, προσθέτοντας ότι, οι ταγοί μας αποδείχθηκαν ανειλικρινείς απέναντι στους εαυτούς τους και τη χώρα, απασχολημένοι μόνο με την προβολή των εαυτών τους.

Ο Κώστας Σημίτης άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις, που ακολούθησαν τη δική του, σημειώνοντας πως παρά την κοσμογονική αλλαγή στη θέση της χώρας και τη λειτουργία της σε νέο περιβάλλον, κυρίαρχος τόπος στης πολιτικής συνέχισε να είναι η διαμόρφωση πελατειακών σχέσεων.

«Το 2004 έλεγαν πως αυτοί θα έδιναν στο λαό ότι, δεν είχε δώσει το ΠΑΣΟΚ, θέσεις και χρήματα» είπε και πρόσθεσε ότι, επειδή δεν μπορούσε η τράπεζα της Ελλάδος να τυπώνει χρήμα για τις πελατειακές σχέσεις, κατέφυγαν στο δανεισμό εκμεταλλευόμενοι τα φθηνά επιτόκια.
Πηγαίνοντας στο 2009 όταν η Ελλάδα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε ύψος ελλείμματος και το ΠΑΣΟΚ θεώρησε και αυτό ότι, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας δημιουργώντας την εντύπωση ότι ως μάγοι θα τα τακτοποιήσουμε όλα.

«Πληρώσαμε τις φαντασιώσεις μας όχι μόνο με το πετσί μας αλλά τις πλήρωσε και ο ελληνικός λαός και αυτό είναι το χειρότερο», παρατήρησε ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως ακόμη και σήμερα κάποιοι υπερασπίζονται για χάρη δήθεν των εργαζομένων τις τερατώδεις προσλήψεις της ΝΔ την περίοδο 2004-2009 αποσιωπώντας ότι, χιλιάδες έμειναν άνεργοι και περιήλθαν σε φτώχεια γιατί σπαταλήθηκαν τα χρήματα που προορίζονταν για έργα και απασχόληση.
Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολύ λίγα πράγματα που μάθαμε και πολυγλωσσία που δεν επιτρέπει στον πολίτη να ξέρει την αλήθεια για να κρίνει.
«Σε μία δημοκρατία ο πολίτης δεν βρίσκεται υπό επιτροπεία, ο πολιτικός δεν είναι κηδεμόνας του πολίτη, να κρίνει τι θα μαθαίνει» σημείωσε ο κ. Σημίτης, υπογραμμίζοντας πως «η υποτίμηση των πολιτών υποτιμά τη χώρα». Ο κ. Σημίτης μίλησε για συγκάλυψη της αλήθειας και ανέφερε χαρακτηριστικά «τη συζήτηση για τους ψεκασμούς» και «την ελπίδα σε μάγους που θα βρουν από πουθενά χρήματα και πετρέλαια».

Θα πρέπει να σταματήσει η υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών είπε ο πρώην πρωθυπουργός καλώντας το ΠΑΣΟΚ να μην κλείνει τα μάτια στις ανάγκες της εποχής.«Χρειάζεται θάρρος» επισήμανε και τόνισε ότι, η υποταγή σε εκλογικές σκοπιμότητες βολεύει. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ευνοϊκή μεταχείριση κατά τον κ. Σημίτη που παρατήρησε επίπεδο καφενειακής διαμάχης συνταξιούχων στην αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Κώστα Σημίτη εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα