ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ

Οι Ιρλανδοί να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του Δημοσιονομικού Συμφώνου, το οποίο επιβάλει  σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία στην Ε.Ε.  Προβάδισμα στο «Ναι» δίνουν τα γκάλοπ, όμως όλα θα κριθούν από τη συμμετοχή.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας (η οποία έχει προσφύγει στο ΔΝΤ) προειδοποιεί πως μια απόρριψη του Δημοσιονομικού Συμφώνου θα αποκλείσει σε μεγάλο βαθμό την πιθανή μελλοντική πρόσβαση της χώρας στον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM),

ενώ από την πλευρά του το Sinn Fein λέει ότι η καταψήφιση του Συμφώνου θα ενίσχυε κατά πολύ τη διαπραγματευτική δυνατότητα της Ιρλανδίας.

Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει από το Φεβρουάριο δείχνουν ότι το «ναι» θα κερδίσει με 3 προς 1, εάν αφαιρεθούν οι αναποφάσιστοι. Αυτό σημαίνει ότι το δημοψήφισμα δεν έχει μετατραπεί σε μια ψηφοφορία για τα αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας, σύμφωνα με αναλυτές. Όμως το 20% των ψηφοφόρων δήλωναν αναποφάσιστοι και, καθώς η ανεργία παραμένει στο 14%, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με την οργή των εκλογέων στις κάλπες. Όπως συνέβη και σε προηγούμενα δημοψηφίσματα, η συμμετοχή θα είναι το κλειδί.

Το δημοψήφισμα, το τρίτο στην Ιρλανδία σχετικά με ευρωπαϊκά θέματα σε τέσσερα χρόνια, φέρνει ξανά τη χώρα στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς έμεινε εκτός του προσκηνίου το τελευταίο διάστημα εφαρμόζοντας πιστά τους όρους της δανειακής σύμβασης με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Αν και το γερμανικής έμπνευσης σχέδιο για την θέσπιση αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων χρειάζεται να εγκριθεί μόλις από τις 12 από τις 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης για να εγκριθεί, το ενδεχόμενο της απόρριψής του από τους Ιρλανδούς θα υπέσκαπτε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, την ώρα που τα προβλήματα για τις Βρυξέλλες πολλαπλασιάζονται στην Ισπανία και στην Ελλάδα.

Τα ρεύματα του «ναι» και του «όχι»

Ο διάλογος στην Ιρλανδία επικεντρώθηκε, σχεδόν αποκλειστικά, στον όρο του Συμφώνου που προβλέπει ότι μόνο όσα κράτη-μέλη το επικυρώσουν μπορούν να λαμβάνουν δάνεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία «διάσωσης». Ο πρωθυπουργός Έντα Κένι χαρακτήρισε το «ναι» συνώνυμο της σταθερότητας για την οικονομία της Ιρλανδίας. Η εκστρατεία που διεξήγαγε η κυβέρνηση υπέρ του «ναι» πρόβαλε προειδοποιήσεις όπως ότι οι μισθοί δεν θα καταβάλλονται, τα τραπεζικά μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών θα είναι άδεια και οι επενδύσεις από το εξωτερικό θα σταματήσουν εάν το Σύμφωνο απορριφθεί.

Το στρατόπεδο του «όχι», στο οποίο συμμετέχει το Sinn Fein και συνδικάτα, εκτιμά αντίθετα ότι η Ε.Ε. δεν θα τολμούσε να αποκόψει την Ιρλανδία, εάν -όπως φαίνεται πιθανό- χρειαστεί περαιτέρω δανειοδότηση, αφού η πρώτη δανειακή της σύμβαση εκπνεύσει το 2013.

Πάντως, τα επιτόκια δανεισμού για τα 2ετή ομόλογα ανέβηκαν χθες πάνω από αυτά για τα 10ετή ομόλογα της Ιρλανδίας, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, λόγω των ανησυχιών περί νίκης του «όχι».

Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 07:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00 (00:00 ώρα Ελλάδας). Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί αύριο Παρασκευή 1/6.

Keywords
Τυχαία Θέματα