ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ;

Το πρόβλημα φαίνεται δυσεπίλυτο. Καυτή πατάτα όχι μόνον για ελληνικές κυβερνήσεις, ούτε μόνον του νότου της Ευρώπης, αλλά και στην Κεντρική Ευρώπη αρχίζουν να βλέπουν μαύρα σύννεφα μπροστά τους.

Του Γιώργου Βλαβιανού

O «Γκάρντιαν» στη Βρετανία και πέντε ακόμη μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες συμμετέχουν σε έρευνα για τους τρόπους που θα κατορθώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας. Παραθέτοντας στοιχεία όπως «ένας στους δέκα Ευρωπαίους είναι άνεργος», «σε κάποιες γωνιές της Γηραιάς Ηπείρου πάνω από το 50% των νέων ανθρώπων είναι χωρίς εργασία», ζητάει προτάσεις για

να σπάσει ο Γόρδιος Δεσμός.

Οι απόψεις των απλών πολιτών που δεν διευκρινίζεται αν είναι μόνον Βρετανοί – καθώς μπορεί ο οιοσδήποτε να σχολιάσει – είναι πολλές, άλλες ενδιαφέρουσες άλλες απλοϊκές. Όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι θα γίνει επεξεργασία των απόψεων και θα βγουν αξιοπρόσεκτα συμπεράσματα. Οι περισσότερες απόψεις γράφονται με ψευδώνυμα, όμως η αριστερής προσέγγισης εφημερίδα παραλείπει όσα σχόλια ή απόψεις αποδεικνύονται υβριστικές. Παραθέτουμε κάποιες από αυτές:

«Δεν υπάρχει μέλλον σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα το οποίο έχει βασισθεί στην προϋπόθεση ότι μία ήπειρος παράγει ενώ η άλλη καταναλώνει. Αν θέλουμε να πουλάμε στην Ευρώπη, πρέπει να παράγουμε στην Ευρώπη», λέει αναγνώστης.

Άλλος αναφέρει: «Είναι εμφανές. Είναι πολλοί αυτοί που περιμένουν για τις top εργασίες και έχουν μπλοκάρει τις προαγωγές. Την ίδια στιγμή υπάρχουν όλο και λιγότερο που θέλουν να αρχίσουν από χαμηλά. Πολύ άγχος και υπερεργασία για τις δουλειές που πληρώνονται καλά. Κόψτε τον φόρτο εργασίας, μειώστε τους μισθούς, δώστε πίσω στον κόσμο τον ελεύθερο χρόνο του και δημιουργείστε δουλειές. Φτιάξτε δουλειές βοηθώντας νέες επιχειρήσεις να ξεκινήσουν. Θα πρέπει να πληρώνουν λιγότερους φόρους, φθηνότερα ενοίκια. Όλα είναι εύκολα με λίγη φαντασία…»

Ένας άλλος Βρετανός πολίτης γράφει «Ο καθένας πρέπει να δεχθεί μείωση του μισθού του κατά 90% για να ανταγωνιστούμε την Ασία ή να σταματήσουμε το εμπόριο με την Ασία».

Στο ερώτημα πως θα σωθεί η Ευρώπη από την κρίση ανεργίας κάποιος απάντησε ότι «θα πρέπει να γίνουν ευκολότερες οι προσλήψεις και οι  απολύσεις αλλά στο πλαίσιο ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου και όχι ως επίθεση στα εργατικά δικαιώματα».

Όπως σημειώνεται σε όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσουν ακόμη και κυβερνήσεις χωρών στο κέντρο της Ευρώπης καθώς οι κοινωνίες τους αποδεικνύεται ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη και φοβούνται για το μέλλον. Αυτό που χρειάζονται σήμερα οι ηγέτες είναι νέες πρωτοβουλίες, όχι μόνον τη σταθεροποίηση του ευρώ, αλλά να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία για επανατοποθέτηση του συστήματος της οικονομικής πολιτικής σημειώνουν αναγνώστες της εφημερίδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα