Σήμερα στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, χωρίς τα «σκληρά» μέτρα για περικοπές συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στόχος του Γ. Βρούτση είναι η εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σύμφωνα με τους νεότερους υπολογισμούς της κυβέρνησης στο δημοσιονομικό κενό του 2014. Βασική επισήμανση: η Τρόικα δεν έχει συμφωνήσει ούτε στο μέγεθος του

δημοσιονομικού κενού, ούτε πολύ περισσότερο, στα μέτρα που θα το καλύψουν…

Μιλώντας σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης σημείωσε ότι «το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τις μειώσεις συντάξεων ή τα εφάπαξ».

Διευκρίνισε δε, ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σχετίζονται με την βελτίωση στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Σπυρόπουλος: Δεν θα θιγούν οι κύριες συντάξεις

Την ίδια ώρα τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή σε ό,τι αφορά στην καταβολή και τον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, έδωσε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ANT1.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε ότι σε μία ώρα είναι προγραμματισμένη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας όλων των διοικητών των Ταμείων για το ασφαλιστικό, το οποίο θα κατατεθεί σήμερα.

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο:

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες και με την προϋπόθεση ότι θα ισχύσουν όλες οι παραπάνω δεσμεύσεις, και όχι οι διαρροές και δηλώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, θα περιλαμβάνει μέτρα «νοικοκυρέματος» περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Περίπου 100 εκατ. ευρώ θα βρεθούν από τη διασταύρωση των στοιχείων των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων με το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη. Ήδη με βάση σχετική υπουργική απόφαση από την 1η Δεκεμβρίου θα γίνει υποχρεωτικός ο έλεγχος των αποδιδόμενων εισφορών μέσω τραπεζικού συστήματος και των ΑΠΔ που κατατίθενται.

Άλλα 150 εκατ. ευρώ έχει υπολογιστεί ότι μπορεί να εισρεύσουν στα ασφαλιστικά ταμεία, από τη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Σύμφωνα με υπουργική απόφαση της 29ης Αυγούστου, δίνεται η δυνατότητα στο ΚΕΑΟ να συγκεντρώσει όλες τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές για ποσά από 5.000 ευρώ και άνω, από τα τέσσερα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ. Αν οι οφειλέτες δεν συμμορφωθούν, το Κέντρο έχει τη δυνατότητα να καταφύγει στην εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Μάλιστα, βάσει νόμου μπορούν οι κατασχέσεις να προκύψουν έως και 50 ημέρες μετά την βεβαίωση της οφειλής.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει άλλα 80.000.000 ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα υπόλοιπα 170.000.000 ευρώ αναμένεται να προκύψουν από τον περιορισμό της αδήλωτης απασχόλησης, αλλά και από τη μείωση της ύφεσης και της ανεργίας που θα φέρει, θεωρητικά, περισσότερους ασφαλισμένους στα ταμεία, άρα και περισσότερα έσοδα.

Οι σίγουρες περικοπές

Η μείωση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και όλων των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα που προβλέπεται να λάβουν τη συγκεκριμένη παροχή, προανήγγειλε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσοστά περικοπών. Όπως είναι γνωστό η εφαρμογή από 1.1.2014 του νέου μαθηματικού τύπου, βάσει του οποίου θα υπολογίζονται στο εξής τα εφάπαξ βοηθήματα, αναμένεται να προκαλέσει περικοπές που μπορεί να φτάσουν έως και το 30%, ανάλογα την περίπτωση.

Περικοπές θα υπάρξουν και στην περίπτωση των επικουρικών συντάξεων, καθώς εκτός από την πρόβλεψη να μην καλύπτει τα ελλείμματα το ελληνικό δημόσιο, ενεργοποιείται από το 2014 και μετά, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Αναφορικά με το σκέλος των συντάξεων που χορηγούν τα λεγόμενα «ευγενή ταμεία» (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες) και τα οποία έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι υπάρχει η δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (μη μισθολογικό κόστος), στα επίπεδα του Ιδρύματος. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι κάτι τέτοιο να συμβεί χωρίς να μειωθούν ταυτόχρονα και οι συντάξεις και για το λόγο αυτό ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι θα εξαντλήσει τις προσπάθειες «να μην θιγούν οι συνταξιούχοι αυτής της ομάδας».

Keywords
Τυχαία Θέματα