Κάνει το κορόιδο ο Ομπάμα για το τηλέφωνο της Μέρκελ

Σε συνέντευξή του στο νέο τηλεοπτικό δίκτυο Fusion του ομίλου ABC, ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να μιλήσει για τις κατηγορίες σχετικά με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Άγκελα Μέρκελ. «Τους δίνουμε οδηγίες. Αλλά τα τελευταία χρόνια οι ικανότητές τους αναπτύχθηκαν και επεκτάθηκαν. Για τον λόγο αυτόν προχώρησα σε επανεξέταση των δραστηριοτήτων αυτών για να είμαι βέβαιος ότι αυτό που είναι

ικανές να κάνουν δεν συμπίπτει με αυτό που κάνουν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στην εθνική υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) που ειδικεύεται στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, τις δραστηριότητες της οποίας έφεραν στο φως οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με το Fusion, ο Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να αναφερθεί στο θέμα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της Άγκελα Μέρκελ επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Μετά τις αποκαλύψεις του περιοδικού Der Spiegel, που προκάλεσαν σοκ στην γερμανική κοινή γνώμη και απαίτηση εξηγήσεων από το Βερολίνο προς την Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν, ούτε θα παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες της Γερμανίδας καγκελαρίου, σε μία διατύπωση που αφήνει να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν τέτοιες δραστηριότητες να έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι «είναι εντελώς αντίθετη στη συλλογή πληροφοριών σχετικών με τους συμμάχους των ΗΠΑ από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) και ότι η επίβλεψη τέτοιων παρακολουθήσεων πρέπει να ενισχυθεί. «Εκτός αν οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε εχθροπραξίες εναντίον μιας χώρας ή αν υπάρχει επείγουσα ανάγκη γι αυτού του τύπου την παρακολούθηση, δεν πιστεύω πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να συγκεντρώνουν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ή ηλεκτρονικά μηνύματα φιλικών προέδρων και πρωθυπουργών», αναφέρει σε δήλωσή της η γερουσιαστής Νταϊάν Φαϊνστάιν μετά τις πληροφορίες ότι η NSA κατασκόπευε τις επικοινωνίες ξένων ηγετών.

Η Φαϊνστάιν δήλωσε επίσης ότι η Επιτροπή της θα πραγματοποιήσει μια «μείζονα επανεξέταση των αμερικανικών επιχειρήσεων κατασκοπείας» και εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν ήταν σωστά ενημερωμένη για τις δραστηριότητες της NSA.

Keywords
Τυχαία Θέματα