Αμφίβολη η αποχώρηση των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια

Αν και οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών έχουν συμφωνήσει με την Κομισιόν για το δραστικό περιορισμό, μέσω πωλήσεων θυγατρικών και απομόχλευσης, της παρουσίας των ελληνικών τραπεζών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην πράξη –με τα σημερινά δεδομένα- λίγα μπορούν να γίνουν.

Ο λόγος είναι απλός: είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν αγοραστές. Σήμερα οι τράπεζες

σε όλη την Ευρώπη από τη Γερμανία και την Αυστρία μέχρι την Ισπανία και την Πορτογαλία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και μεγάλες προκλήσεις και το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τις διοικήσεις είναι η επέκταση και οι εξαγορές! Για το επόμενο δωδεκάμηνο οι διοικήσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν να αντιμετωπίσουν το stress test της ΕΚΤ και είναι βέβαιο ότι ορισμένες μεγάλες τράπεζες θα υποχρεωθούν να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους. Σημειώνεται ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν αποτέλεσαν προτεραιότητα για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες ούτε τα χρόνια της ευφορίας.

Στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών η τρόικα ζητεί από τις διοικήσεις να προχωρήσουν στη σημαντική μείωση των δραστηριοτήτων τους σε ξένες αγορές. Οι τεχνοκράτες της Κομισιόν σημειώνουν ότι δεν μπορεί η μεγάλη χρηματική βοήθεια που έχουν λάβει οι ελληνικές τράπεζες από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να χρησιμοποιείται για να χρηματοδοτούνται δραστηριότητες στο εξωτερικό. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν πιέζει τις τράπεζες να λάβουν πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης και τη μείωση της εξάρτησής τους από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος και να επιστρέψουν το συντομότερο την κρατική βοήθεια. Ετσι διοικήσεις και Κομισιόν συμφώνησαν τις προηγούμενες εβδομάδες να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δράσεις με χρονικό ορίζοντα μέχρι και το 2017.

Ωστόσο, στο σημερινό περιβάλλον είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν επενδυτές για την πώληση των θυγατρικών τους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Αν οι συνθήκες δεν αλλάξουν δραστικά τα επόμενα χρόνια, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να δούμε πωλήσεις θυγατρικών μας στις γειτονικές χώρες αναφέρουν τραπεζικά στελέχη. Σημειώνεται ότι το ζητούμενο δεν είναι να πουλήσουν όσο – όσο οι ελληνικές τράπεζες αλλά να αποχωρήσουν συντεταγμένα διασώζοντας μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που επένδυσαν στην περιοχή. Αν οι πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων γίνουν σε πολύ χαμηλές τιμές, τότε οι τράπεζες όχι μόνο δεν θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση αλλά θα καταγράψουν σημαντικές λογιστικές ζημίες τις οποίες θα πρέπει να καλύψουν με νέα κεφάλαια.

Υπενθυμίζεται ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που αποχώρησαν από την ελληνική αγορά την προηγούμενη διετία όχι μόνο δεν εισέπραξαν αντίτιμο για τις πωλήσεις αλλά στην πραγματικότητα… πλήρωσαν τους αγοραστές. Η Credit Agricole που μεταβίβασε την Εμπορική Τράπεζα στην Alpha Bank, η Societe Generale που μεταβίβασε τη Γενική στον όμιλο Πειραιώς αλλά και ο πορτογαλικός όμιλος Millennium BCP που μεταβίβασε τη θυγατρική της στην Ελλάδα στην Πειραιώς όχι μόνο ενίσχυσαν κεφαλαιακά τις υπό μεταβίβαση τράπεζες αλλά έδωσαν στους «αγοραστές» και πρόσθετα κεφάλαια για την αντιμετώπιση μελλοντικών προβλημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα