“Μάχη εναντίον της υποχώρησης της δημοκρατίας”

Με μία λιτή τελετή θα εορταστεί και φέτος η 39η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Στις 12 το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα καταθέσει στεφάνι στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ).

Στο μήνυμά του για τη σημερινή 39η επέτειο ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι η αξία της Δημοκρατίας χρειάζεται διαρκή προστασία και εμβάθυνση.

«Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης είχαμε μια ανοδική πορεία σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, που σταμάτησε με βίαιο τρόπο επειδή ήταν ασταθές το έδαφος

πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε. Η οικονομική κατάρρευση έγινε γρήγορα πολιτική, θεσμική και πολιτισμική κρίση, ένας ανεμοστρόβιλος που συμπαρέσυρε τα πάντα. Η μάχη είναι για τη διασφάλιση της οικονομικής μας αυτοδυναμίας που αποτελεί όρο για την εθνική αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά ταυτόχρονα είναι μια μάχη εναντίον της υποχώρησης της δημοκρατίας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Επισήμανε, ωστόσο, πως το μίσος και η βία δεν είναι λύση ούτε απάντηση αλλά είναι ίσως το πιο σκοτεινό κομμάτι του προβλήματος.

Στις 04.15 τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκιζόταν πρωθυπουργός, βάζοντας τέλος στη στρατιωτική χούντα που έβαλε την Ελλάδα και τους Έλληνες για επτά χρόνια στο … «γύψο» και οδήγησε τους Τούρκους στην Κύπρο.

Παρουσία του ανθρώπου της Χούντας, προέδρου Φαίδωνα Γκιζίκη, ο Καραμανλής έδωσε μόνος του το «νενομισμένο όρκο», την ίδια ώρα που οι Αθηναίοι είχαν ξεχυθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας πανηγυρίζοντας τη πτώση της χούντας.

Ο Καραμανλής είχε φτάσει νωρίτερα εσπευσμένα στην Αθήνα, με το αεροπλάνο του Γάλλου Προέδρου Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από το συγκεντρωμένο πλήθος που τον ανέμενε στο αεροδρόμιο. Με την άφιξή του, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαι ευτυχής διότι επιστρέφω εις την πατρίδαν μου. Ήλθα δια να συμβάλλω με όλας τας δυνάμεις που διαθέτω δια την αποκατάστασιν της ομαλότητος και της δημοκρατίας… Υπάρχουν στην ζωήν των εθνών κρίσεις αι οποίαι δύνανται να μεταβληθούν εις αφετηρίας εθνικής αναγεννήσεως και ενός καλλίτερου μέλλοντος».

Την προηγούμενη, 23 Ιουλίου 1974, και κάτω από την πίεση των δραματικών γεγονότων στην Κύπρο, το στρατιωτικό καθεστώς του δικτάτορα Ιωαννίδη, κατέρρευσε παραδίδοντας την εξουσία στους πολιτικούς. Οι επαφές της στρατιωτικής ηγεσίας με πολιτικούς στην Αθήνα, οδήγησαν στη λύση Καραμανλή, που προχώρησε άμεσα στα πρώτα μέτρα αποκατάστασης της δημοκρατίας, όπως η αμνήστευση των πολιτικών αδικημάτων, η απόλυση των πολιτικών κρατουμένων, η κατάργηση του στρατοπέδου της Γυάρου, η απόδοση ιθαγενειών απ’ όσους είχαν αφαιρεθεί κ.α.

Η μεταπολίτευση του 1974, οδήγησε στη νομιμοποίηση του ΚΚΕ και άλλων αριστερών κομμάτων, στο δημοψήφισμα για το πολιτειακό, στο νέο Σύνταγμα, στην ομαλή εναλλαγή της εξουσίας, στην ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Μηνύματα των κομμάτων

Συνεχίζουμε, με πίστη στην Ελλάδα και εμπιστοσύνη στους Έλληνες, τον αγώνα για τη διάσωση της πατρίδας μας, συνεχίζουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα μας για να σταθεί στα πόδια της και να τραβήξει μπροστά, ανέφερε η Νέα Δημοκρατία στο δικό της μήνυμα.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε, σε ανακοίνωσή του, ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να ξαναπιστέψουμε στον συλλογικό εαυτό μας και να μην επιτρέψουμε στη μισαλλοδοξία, την ισοπέδωση και τον λαϊκισμό να δηλητηριάσει την κοινή εθνική προσπάθεια.

«Σήμερα, στις δύσκολες μέρες που περνάει η πατρίδα μας, με την οικονομική κρίση, την άνοδο της ακροδεξιάς και τις συνεχιζόμενες ρατσιστικές επιθέσεις, ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία και ισονομία παραμένει επίκαιρος. Όλοι μαζί, πρέπει να αγωνιστούμε για να προασπίσουμε το αγαθό της Δημοκρατίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Δημοκρατική Αριστερά.

Keywords
Τυχαία Θέματα