Επίδειξη δύναμης από Σόιμπλε με τη δόση

Του Βαγγέλη Δουράκη

Λίγες ημέρες αφότου έφυγε από την Αθήνα, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φρόντισε μόλις βρήκε την αφορμή, να δείξει στους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι τίποτε δεν χαρίζεται: Μιλώντας εν όψει της συνεδρίασης του EuroWorking Group που επρόκειτο να γίνει σήμερα με θέμα την έγκριση της δόσης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

–σύμφωνα με το Bloomberg- υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει πέντε εκ των συνολικά 22 προαπαιτούμενων μέτρων, όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup, στις 8 Ιουλίου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η εκταμίευση της δόσης έχει καθυστερήσει και για αυτό απέδωσε ευθύνες στην τρόικα, η οποία δεν έχει προχωρήσει, ακόμα, στην έκδοση της έκθεσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, έκανε γνωστό ότι η γερμανική Βουλή αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 2,5 δισ. ευρώ μέχρι και τις 29 Ιουλίου, δηλαδή έως την Δευτέρα.

Από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, πάντως, διευκρίνιζαν πως δεν τίθεται θέμα μη καταβολής της δόσης. Κατόπιν επικοινωνίας με το γερμανικό υπουργείο αποσαφηνίστηκε πως οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έγιναν δίχως ο Γερμανός να γνωρίζει για την κατάθεση του νέου φορολογικού κώδικα, με το οποίο καλύπτονται όλα τα προαπαιτούμενα, αλλά και το γεγονός πως πήρε ΦΕΚ το πολυνομοσχέδιο.

Το «μήλον της έριδος» πάντως, δηλαδή το προαπαιτούμενο νομοσχέδιο για τον φορο-Κώδικα, φέρνει νέες ανατροπές για τους πολίτες: Το υπουργείο Οικονομικών «αγριεύει» και οπλίζει τις ελεγκτικές του υπηρεσίες με «όπλα» βαρέως τύπου, προκειμένου να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, αλλά και να πιέσει ασφυκτικά όσους καθυστερούν να εξοφλήσουν το δημόσιο.

Συγκεκριμένα, οι εφορίες θα μπορούν να προχωρούν στη συντηρητική κατάσχεση κινητών και ακινήτων χωρίς δικαστική απόφαση σε επείγουσες περιπτώσεις. Επιπλέον, θα ξεκινούν κατασχέσεις με τη παρέλευση των 30 ημερών από την ατομική ειδοποίηση προς τον υπόχρεο, ενώ δίνεται η δυνατότητα κατασχέσεων και πριν την ημερομηνία καταβολής των οφειλόμενων φόρων εάν θεωρείται ότι τίθεται σε κίνδυνο η είσπραξη του φόρου.

Όσο για τους εφόρους που δεν θα προχωρούν σε κατασχέσεις εντός 5ετίας από την ημερομηνία που γεννάται η υποχρέωση καταβολής φόρου, θα διώκονται πειθαρχικά. Στα νέα εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής προστίθενται η δυνατότητα επιβολής πρόσθετου φόρου εντός 20ετίας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η δυνατότητα υπολογισμού του φόρου χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν «τεχνητές ρυθμίσεις» όπως κυκλικές συναλλαγές με σκοπό τη μείωση του φόρου, καθώς και η δυνατότητα προληπτικού προσδιορισμού φόρου εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος θα εγκαταλείψει τη χώρα.

Τα νέα πρόστιμα για τις τυπικές φορολογικές παραβάσεις «κουρεύονται», πάντως και δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής των ευνοϊκών διατάξεων για τις εκκρεμείς υποθέσεις. Ειδικότερα, κυμαίνονται από 100 έως 2.500 ευρώ για τυπικές παραβάσεις όπως η μη υποβολή δήλωσης, αλλά διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής εντός 5ετίας και τετραπλασιάζονται σε περίπτωση 2ης υποτροπής εντός 5ετίας. Για τα βαριά παραπτώματα το πρόστιμο φτάνει ως το 100% της αξίας εικονικού- πλαστού τιμολογίου, στο 10% επί του φόρου που δεν καταβάλλεται εντός 2μήνου, αλλά και έως το 100% στη διαφορά φόρου αν υποβληθεί ανακριβής δήλωση με δόλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα