ΣΕ ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ

Η κρίση στις σχέσεις Στουρνάρα με Τρόικα που προέκυψε εσχάτως, η απόσταση των δύο δισ. ευρώ αλλά και η πρωτοφανής ένταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης,  ρίχνουν βαριές σκιές στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Μετά από ένα 24ώρο εκνευρισμού και αντιπαραθέσεων, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Φώτης Κουβέλης και Γιάννης Στουρνάρας συναντώνται, στη μία το μεσημέρι, στην, πιθανότατα, προτελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν την οριστικοποίηση του νέου πακέτου μέτρων.

Στις ώρες που πέρασαν, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειάς του για την… άγνοια επί των χειρισμών του Γιάννη Στουρνάρα, η Φώφη Γεννηματά κατήγγειλε τον Αντ. Σαμαρά για προεκλογική παραπλάνηση των πολιτών, το Μαξίμου… έβραζε ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε μεμψίμοιρη την κριτική, δηλώνοντας ότι αντί τα κόμματα να του δίδουν χείρα βοηθείας, οι εκπρόσωποί τους γκρινιάζουν.

Σε αυτό το κλίμα και ενώ τόσο τα πολιτικά όσο και τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν να καταλήξουν στις κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου η διαπραγμάτευση με την τρόικα να εισέλθει στην τελική της ευθεία και τα μέτρα να καθορισθούν πλήρως μέχρι την Κυριακή. Την ίδια ημέρα, ή την επομένη, δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα συνάντηση των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση ενώ, αμέσως μετά, το πακέτο θα κατατεθεί στη Βουλή προς έγκριση, μία διαδικασία που δεν αναμένεται χωρίς κλυδωνισμούς για οποιονδήποτε εκ των τριών εταίρων.

Διαφωνία ουσίας ή επικοινωνίας;

Αυτό ήταν το βασικό ερώτημα που έθεταν αρκετά πολιτικά στελέχη χθες, μετά το μπαράζ δηλώσεων και διαρροών από το τρίγωνο Ιπποκράτους – Μαξίμου – Πλατείας Συντάγματος. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν έκρυβαν τον εκνευρισμό τους, άλλωστε ήταν σαφές ότι ο κ. Σαμαράς προτιμούσε την πραγματοποίηση μίας σύσκεψης μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων με την τρόικα. Παράλληλα, κάνουν λόγο για… πάγια πλέον τακτική του ΠΑΣΟΚ να ανεβάζει τους τόνους  πριν από κάθε συνάντηση των τριών. Υπενθύμιζαν, μάλιστα, ότι πριν από 10 ημέρες ο κ. Βενιζέλος είχε κληθεί να διασκεδάσει τη σκληρή κριτική που, και τότε, είχε ασκήσει προς τον Πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις μεταξύ τους σχέσεις ως άριστες. Πέραν της διελκυστίνδας, ωστόσο, για το πολιτικό κόστος, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι του κ. Σαμαρά προσέρχονται στη συνάντηση με ισχυρή πεποίθηση για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας αλλά και με ισχυρή γνώση των… ελάχιστων περιθωρίων που υπάρχουν.

Υπό την έννοια αυτή, προεξοφλούσαν ότι, παρά τις βαριές συνέπειες που θα έχουν τα αντιδημοφιλή μέτρα, οι Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης  θα επιβεβαιώσουν για άλλη μία φορά την αποφασιστικότητά τους για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα