Όλο το σχέδιο για το επίδομα θέρμασης-Ποιοι το δικαιούνται, ποια τα κριτήρια, ποια θα είναι τα ποσά

Συμφωνία για τα κριτήρια επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και στο ύψος του ποσού που θα επιστρέφεται στους δικαιούχους καταναλωτές κατέληξαν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο θα δοθεί στους αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για να δοθεί το πράσινο φως

και να προχωρήσει η θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης απόφασης.

Την πρόταση στηρίζουν ο βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας Ημαθίας κ. Απ. Βεσυρόπουλος, ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος για φορολογικά θέματα κ. Ανδ. Μακρυπίδης και το μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κ. Σάκης Παπαθανασίου

Σύμφωνα με πληροφορίες από tovima.gr το ετήσιο δηλωθέν ατομικό ή οικογενειακό εισοδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 14.500 – 15.000 ευρώ ενώ αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί με ανώτατο όριο τα 3 παιδιά. Δηλαδή έγγαμος με δύο παιδιά για να είναι δικαιούχος επιστροφής φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης θα πρέπει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 21.000 ευρώ και με τρία παιδιά και άνω τις 24.000 ευρώ.

Αυτό είναι το πρώτο κριτήριο. Το δεύτερο κριτήριο είναι η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας. Για άγαμο το όριο κάτω από το οποίο θεωρείται ότι είναι δικαιούχος ο φορολογούμενος είναι τα 100.000 – 120.000 ευρώ συνολική αξία περιουσίας ενώ για τον έγγαμο είναι 180.000 – 200.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας, η επιστροφή του φόρου θα δίνεται για τα πρώτα 120 τετραγωνικά.

Δηλαδή ακόμη αν κάποιος πληρεί το εισοδηματικό και περιουσιακό κριτήριο αλλά η κατοικία του είναι 140 τετραγωνικά θα περιοριστεί η επιστροφή στο 85% του συνόλου (120/140=85%).

Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 και του 2013 είναι περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά το 10% ή περίπου 30 εκατ. ευρώ θα διατεθεί απευθείας με κοινωνικά κριτήρια σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων όπως είναι για παράδειγμα οι άνεργοι χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ύψος της κατανάλωσης πετρελαίου.

Για τους υπόλοιπους πολίτες η επιστροφή φόρου θα γίνει ανάλογα τη γεωγραφική ζώνη που βρίσκεται η κύρια κατοικία τους (ιδιόκτητη ή μισθωμένη) και θα εξαρτάται από την συνολική ετήσια (σεζόν) κατανάλωση.

Ειδικότερα, οσοι ανήκουν στην Α΄ζώνη, δηλαδή η κατοικία τους βρίσκεται στο νομό Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και Δράμα θα μπορούν να λάβουν επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για μέχρι 3.000 λίτρα. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική επιστροφή μπορεί να φθάσει έως και τα 994 ευρώ. Αυτό προκύπτει ως εξής. Στα χίλια λίτρα ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης είναι 412 ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποφασίσει ότι η εξίσωση θα γίνει στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή στα 329,6 ευρώ το χιλιόλιτρο. Πέρυσι ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν 60 ευρώ το χιλιόλιτρο. Αρα η επιστροφή θα 270 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (329,6-60= 269,6 ευρώ). Επί του ποσ

Keywords
Τυχαία Θέματα