ΣΕ ΚΑΝΑΔΟΥΣ ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

09:25 9/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Το 100% των Κυπριακών Αερογραμμών ζητά να εξαγοράσει με πρόταση που υπέβαλε με επιστολή της προς την εταιρεία, η καναδική εταιρεία Triple Five.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Οι διαπραγματεύσεις υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, υπό την προϋπόθεση, ότι θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου και το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της εταιρείας, στο οποίο αντιδράσεις

έχει εκφράσει μερίδα εργαζομένων. Ήδη, το διοικητικό συμβούλιο αξιολογεί το περιεχόμενο της επιστολής σε συνεννόηση με τον κύριο μέτοχο, το Κυπριακό Κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 4 Μαΐου η Triple Five είχε ενημερώσει γραπτώς την εταιρεία ότι ενδιαφερόταν για αγορά του πλειοψηφικού πακέτου και ζήτησε στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών, τα οποία και δόθηκαν.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακή ανακοίνωση των ΚΑ επιβεβαιώνεται ότι, “οι Κυπριακές Αερογραμμές πληροφορούν το επενδυτικό κοινό ότι παρέλαβαν, στις 5 Ιουλίου 2012, επιστολή της Triple Five, με την οποία η τελευταία επαναλαμβάνει το ενδιαφέρον της για επένδυση στην εταιρεία.

Το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Triple Five, με την πιο πάνω επιστολή της, τελεί υπό ορισμένους όρους, οι οποίοι θα πρέπει να συμφωνηθούν με την Κυβέρνηση, ως τον κυριότερο μέτοχο της εταιρείας, πριν τη διατύπωση τελικής πρότασης από την Triple Five”.

Πάντως αρνητικά είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2012 για τις Κυπριακές Αερογραμμές, με σημαντική απόκλιση από εκείνα της αντίστοιχης περιόδου του 2011. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, αυτό οφείλεται -κατά κύριο λόγο- στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και στον εντεινόμενο ανταγωνισμό στις κύριες αγορές, όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, ως επί το πλείστον από εταιρείες χαμηλού κόστους, που τυγχάνουν επιχορήγησης.

Αναφέρεται, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου αναμένεται να σημειώσουν βελτίωση με την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Να σημειωθεί ότι, τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2011 περιλάμβαναν μη επαναλαμβανόμενα έσοδα, που ήταν το όφελος από την ανταλλαγή χρονοθυρίδων στο αεροδρόμιο Heathrow (Λονδίνο) μεταξύ της εταιρείας και της Virgin Atlantic Airways, καθώς και το κέρδος από την πώληση ενός αεροσκάφους Α320-200 και μίας εφεδρικής μηχανής αεροσκαφών.

Περιλάμβαναν, επίσης, μη επαναλαμβανόμενο έξοδο που αφορούσε αποζημιώσεις σε υπαλλήλους, οι οποίοι αποχώρησαν από την εταιρεία με την εφαρμογή του σχεδίου πλεονασμού.

Ειδικότερα, τo 2011, η εταιρεία σημείωσε ζημιές ύψους 19 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 0,232 εκατ. ευρώ το 2010.

Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 212,4 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με 236,3 εκατομμύρια ευρώ το 2010, σημειώνοντας μείωση 23,9 εκατομμυρίων ευρώ ή 10,1%.

Τα λειτουργικά έξοδα, που περιλαμβάνουν το κόστος πωλήσεων και τα έξοδα διοίκησης, ανήλθαν σε 264,7 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με 259,8 εκατομμύρια ευρώ το 2010, σημειώνοντας αύξηση 4,9 εκατομμυρίων ευρώ ή 1,9%.

Την ίδια ώρα όπως προκύπτει από μελέτη αρκετά

Keywords
Τυχαία Θέματα