ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

09:15 9/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Όλο το σχέδιο διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης.  Ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του 2012 η αξιολόγηση του δομών και υπηρεσιών του δημοσίου. Ξεκινάει αρχές του 2013 η αξιολόγηση των υπαλλήλων.

Από την αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών θα προκύψει ο τελικός αριθμός των υπαλλήλων που είναι αναγκαίοι για να λειτουργήσει το δημόσιο. Στις αρχές του 2013 εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη η διοίκηση και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προσδιορίσει το τρόπο και τη διαδικασία που θα αξιολογηθούν οι υπάλληλοι. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προκύψει, πόσοι και ποιοι “φεύγουν”

από το δημόσιο, πού μετατάσσονται ή πού αξιοποιούνται. Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η δημόσια διοίκηση προχωρεί στην ανάπτυξη του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Κεφαλαίου.  Με την ανάπτυξη του σχετικού συστήματος εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως:

-         Η μειωμένη σύνδεση προσωπικού και αποδοτικότητας

-         Η απουσία ανάδειξης και αξιοποίησης των ικανότερων υπαλλήλων

-         Η αποσπασματική εκπαίδευση των υπαλλήλων

-         Το ισχύον μοντέλο διεκπεραίωσης και όχι συνεργασίας

-         Οι αποσπασματικές επενδύσεις σε πληροφοριακά συστήματα

Η βασική στρατηγική υλοποίησης των μέτρων έχει διαμορφωθεί σε συγκεκριμένους και διακριτούς πυλώνες. Στη διοικητική οργάνωση του νέου μοντέλου, στην ανάπτυξη ενός συστήματος συνολικής διαχείρισης του προσωπικού και στην ενίσχυση των διευθύνσεων ανθρώπινου δυναμικού. Στις οριζόντιες δομές του επιτελικού κράτους προβλέπεται η αναμόρφωση των οργανωτικών δομών. Για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί το Επιτελικό Κράτος θα πρέπει να αναπτυχθεί μια ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης του Ανθρώπινου Κεφαλαίου. Προς την κατεύθυνση αυτή προγραμματίζεται και η σύσταση διυπουργικών κλάδων. Καθοριστικής σημασίας κρίνεται και η υιοθέτηση διαδικασιών αξιολόγησης του προσωπικού.

Η αξιολόγηση αποτελεί μια νέα πρακτική για τα ελληνικά δεδομένα η οποία στη πλήρη ανάπτυξή της θα καθορίζει ουσιαστικά τη καριέρα των νέων υπαλλήλων. Το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού προβλέπει και την υιοθέτηση διαδικασιών επιλογής προϊσταμένων. Επίσης ένα βασικό εργαλείο που θα αναπτυχθεί έχει να κάνει με τη σύνδεση αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας. Ο κατάλληλος υπάλληλος στη κατάλληλη θέση. Στο πλαίσιο του Ενιαίου Συστήματος διαχείρισης προβλέπεται και η δημιουργία ενιαίου Μητρώου. Σε ότι αφορά στις προσλήψεις αρμόδιος φορέας για το προγραμματισμό, τη διαμόρφωση πολιτικών πρόσληψης και των διαγωνιστικών διαδικασιών είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.  Στο ΑΣΕΠ θα ενταχθεί και η διαχείριση Οργανωτικών και Ατομικών Στοιχείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα