Ζητείται μνηστήρας για τα κυπριακά υποκαταστήματα

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα για την απόκτηση του ενεργητικού και του παθητικού των εν Ελλάδι τριών κυπριακών τραπεζών «υπάρχει ευρύτερο ενδιαφέρον». Το ενδιαφέρον αξιολογείται από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ, στην οποία μετέχουν επίσης οι κ.κ Μάριος Κολλιόπουλος (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος) και Αναστασίας Γάγαλης.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι η απορρόφηση τους θα έπρεπε να έχει ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι την Τρίτη. Ωστόσο μετά την μετάθεση χρονικά της ψηφοφορίας από την Κυπριακή Βουλή

του Σχεδίου Απόφασης της Ε.Ε για αύριο το βράδυ, οι αποφάσεις μετατίθενται ελαφρώς χρονικά.

Μέχρι στιγμής μένει ανοικτό εάν τελικά το ενεργητικό ύψους 13 δισ. ευρώ και το παθητικό 16 δισ. ευρώ των υποκαταστημάτων κυπριακών τραπεζών (Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα και Ελληνική Τράπεζα) θα μεταφερθεί σε ελληνικές συστημικές τράπεζες ή στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και εάν αυτή η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, που θα πρέπει να έχει γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικων συστημικών τραπεζών. Πάντως, πηγή του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι η μεταφορά των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί πριν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία δεν θα καθυστερήσει σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει.

Σχετικά με το σενάριο που υπάρχει και προβλέπει την μεταφορά των κυπριακών τραπεζικών υποκαταστημάτων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου κράτησε αποστάσεις παραπέμποντας στις επόμενες ημέρες και στην αξιολόγηση κάθε προσφοράς από την ΤτΕ. Ενώ, για το εάν θα διαπραγματευτούν οι μετοχές των τριών κυπριακών τραπεζών, η απόφαση ανήκει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο πρόεδρος της οποίας, Κ. Μποτόπουλος, συμμετείχε στο ΣΣΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι το «κούρεμα» των καταθέσεών τους κατά περίπου 610 εκατ. δεν θα το γλιτώσουν όσοι έχουν καταθέσεις στα υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο, με το σύνολο του ποσού που υπάρχει σε αυτές να διαμορφώνεται στα 7 δισ. ευρώ.

Ολιγόλεπτη συνάντηση είχαν Σαμαράς – Στουρνάρας

Πάντως, στην σύσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου τον ενημέρωσε σχετικά με την πορεία των προσφορών ελληνικών συστημικών τραπεζών ή τραπεζών του εξωτερικού. Εξερχόμενος του Μεγάρου ο κ. Στουρνάρας τόνισε «Οι εξελίξεις για την Κύπρο θα προέλθουν από την Κύπρο. Εγώ ανέλυσα στον Πρόεδρο το τι έγινε στο Eurogroup. Περιμένουμε τις αποφάσεις από την Κύπρο, όμως….» Σε ότι αφορά στις τρεις κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ο κ.Στουρνάρας επεσήμανε ότι οι διεργασίες συνεχίζονται σχετικά με το ζήτημα αυτό. Όπως είχε σημειώσει χθες ο κ. Στουρνάρας «από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα