Σε διαθεσιμότητα όλοι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης των ειδικοτήτων αναμένεται να πάρει στα χέρια του εντός της ημέρας ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, από τους 5.765 γιατρούς, θα παραμείνουν 2.821 των οποίων η ειδικότητα αξιολογείται ως συμβατή με την πρωτοβάθμια φροντίδα.

Την επιλογή αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ ή έξοδο από το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας θα έχουν οι γιατροί μη χειρουργικών ειδικοτήτων, καθώς ο υπουργός Υγείας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ενταχθούν χειρουργοί στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Σύμφωνα με το Έθνος, το σύνολο του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ

(περίπου 10.000 – 5.765 γιατροί, 2.841 υγειονομικό προσωπικό και 1.373 διοικητικοί υπάλληλοι) θα μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας έως τη λειτουργία του νέου συστήματος.

Βάσει του σχεδίου, από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο ΕΟΠΥΥ θα «σπάσει» σε δύο κομμάτια. Θα είναι αγοραστής υπηρεσιών υγείας από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Δεν θα παρέχει ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, παρά μόνο θα αγοράζει. Οι υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ θα συγχωνευθούν τόσο μεταξύ τους όσο και με τα Κέντρα Υγείας και θα μεταφερθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Εκεί, δηλαδή, όπου υπάγονται τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους έως την Παρασκευή, ενώ ζητούν γραπτή δεσμευση του Αδωνι Γεωργιάδη ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο πλαίσιο των αλλαγών του ΕΟΠΥΥ.

Καταγγέλλουν μάλιστα, ότι, οι προωθούμενες αλλαγές θα επιφέρουν σημαντικές επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους μεγάλες αναμονές για τη διενέργεια εξετάσεων και αύξηση της συμμετοχής έως και κατά 15%.

Την Τετάρτη στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί πανυγειονομική απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα