Ριζική αναδιάρθρωση σε Αστυνομία και Πυροσβεστική

Την παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου έκαναν σήμερα ο υπουργός Νίκος Δένδιας και οι επιτελείς όλων των υπηρεσιών.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «επανάσταση» στο θέμα της αστυνόμευσης και της εξυπηρέτησης του πολίτη το νομοσχέδιο, το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει μεγάλες καινοτομίες και στηρίζεται στην αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών, την κατάργηση της γραφειοκρατίας, την εξοικονόμηση δαπανών και την ψηφιοποίηση με βάση τη νέα τεχνολογία για να γίνουν πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές όλες οι υπηρεσίες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει

την αποδέσμευση του υπουργείου από την Αστυνομία, που θα είναι πλέον ένας πολιτικός οργανισμός με συνδετικό κρίκο μια γενική διεύθυνση. Επίσης για την Αστυνομία προβλέπεται η κατάργηση του Αρχηγείου με τη σημερινή του μορφή και η αντικατάστασή του με ένα επιτελείο που θα επιβλέπει τρεις βασικούς και αυτόνομους κλάδους. Τον κλάδο Τάξης, τον κλάδο Ασφάλειας και τον κλάδο Αλλοδαπών και προστασίας των Συνόρων.

Αλλαγές προβλέπονται και για την Πυροσβεστική που θα είναι ουσιαστικά επιχειρησιακός βραχίονας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενώ και η τελευταία αλλάζει δομή.

Η Πυροσβεστική χωρίζεται με το νέο οργανόγραμμα σε δύο βασικούς Κλάδους: στον Κλάδο των Επιχειρήσεων, σε όλη την Ελλάδα, και στον Κλάδο Υποστήριξης.

Επίσης, συγχωνεύονται τα Επιχειρησιακά Κέντρα, ώστε σε κάθε περιφέρεια να υπάρχει ένα Επιχειρησιακό Κέντρο με αρμόδιο τον υπεύθυνο Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια «με το νομοθέτημα αυτό η εξοικονόμηση στον αριθμό των δομών του Υπουργείου, αν θέλετε οι συγχωνεύσεις στον αριθμό των δομών, ξεκινούν απ’ το 30% και φτάνουν το 46-47%».

Εκτός από τις διατάξεις για το Υπουργείο, την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική υπάρχουν και διατάξεις που ρυθμίζουν τα υπόλοιπα θέματα, που άπτονται της μετανάστευσης, τις νέες Υπηρεσίες Ασύλου και Προσφυγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα