Ραντεβού στα … τυφλά Τρόικας – Σαμαρά

Μικρή μοιάζει να είναι η απόσταση που χωρίζει την επιτυχία από την αποτυχία στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Η σκληρή στάση των δανειστών έναντι των ελληνικών αιτημάτων (ΦΠΑ στην εστίαση και ΕΦΚ πετρελαίου έχουν ήδη μπει στο ντουλάπι) αλλά και οι αυστηροί όροι που θέτουν έναντι σειράς άλλων ζητημάτων (ΕΕΤΗΔΕ, ρυθμίσεις οφειλών προς δημόσιο, ταμεία και τράπεζες)

έχουν διαμορφώσει ένα πρωτοφανές πολιτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση όπου η «νίκη» δεν μπορεί να περιορισθεί μόνον στην εκταμίευση της δόσης, που και αυτή, όπως πρώτο έγραψε το matrix24.gr, μοιάζει να ετεροχρονίζεται για τον Απρίλιο.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που χθες το απόγευμα αντί της τρόικας είδε στο Μαξίμου τους υπουργούς που έχουν «ανοικτά» θέματα (Χατζηδάκης κόκκινα δάνεια σε τράπεζες, Βρούτσης οφειλές προς ταμεία, Μανιτάκης κινητικότητα και απολύσεις στο Δημόσιο) θα επιδιώξει στη συνάντηση με τους κ. Μορς, Μαζούχ και Τόμσεν να κλείσει, έστω σε πολιτικό επίπεδο, ένα ευρύ φάσμα εκκρεμοτήτων ώστε να μεταβεί χωρίς μείζον «ελληνικό ζήτημα» στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Η ουσία των διαπραγματεύσεων αλλά και η επικοινωνιακή τους απήχηση αποτέλεσαν κεντρικό ζήτημα και στις τηλεφωνικές διαβουλεύσεις που είχαν, και κατά τη χθεσινή ημέρα, οι τρεις της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια των οποίων οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης φέρεται να διεμήνυσαν στον κ. Σαμαρά ότι πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η κυβέρνηση να μην βγει ηττημένη από τη διαπραγμάτευση. Ο κ. Κουβέλης που επιμένει ακόμη και σε «χαμένα» ζητήματα, όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση, φέρεται να πρότεινε στον Πρωθυπουργό να προκαλέσει ρήξη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και να αναβαθμίσει τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο… Μέρκελ κατά τη Σύνοδο Κορυφής.

Το Μαξίμου, ωστόσο, απορρίπτει τη σχετική εισήγηση, κυρίως διότι θα επανέφερε την Ελλάδα στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής και, μάλιστα, ως προβληματικό εταίρο. Την ίδια κατάληξη δεν αποκλείεται να έχει και μία μακρά εκκρεμότητα με την εκταμίευση της δόσης, εξέλιξη που προσπαθεί να αποτρέψει το Μαξίμου, καθώς θα φούντωνε την αβεβαιότητα στη χώρα.

Και κριτική για τους χειρισμούς

Ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, οι βουλευτές της συγκυβέρνησης εμφανίζουν μεγάλο εκνευρισμό. Σε ΔΗΜΑΡ, κυρίως, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ καταγράφονται γκρίνιες ενώ ενδεχόμενη παράταση του ΕΕΤΗΔΕ για το τρέχον έτος είναι βέβαιο ότι θα εγείρει σοβαρές αντιδράσεις. Ωστόσο και στη Ν.Δ., παρά τα κλειστά στόματα, υπάρχει έντονος προβληματισμός. Τόσο για την (μη) προετοιμασία της ελληνικής πλευράς ενόψει τρόικας όσο και για την διαχείριση με τις αναβολές της συνάντησης του κ. Σαμαρά με την τρόικα που επέτειναν το δραματικό τόνο, προκαλώντας κλίμα ανασφάλειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα