ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΘΕΛΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Τη στρατηγική της «ήπιας σύγκρουσης» κλιμάκωσε χθες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό ότι θα εμμείνει στις «κόκκινες γραμμές» του, ενώ πλέον αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Εξάλλου, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ μετά τη σύσκεψη κορυφής, αλλά και από τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ,

οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν συντονιστεί σε ό,τι αφορά τις «κόκκινες γραμμές» των κομμάτων τους. Έτσι, ο Φώτης Κουβέλης απέρριψε διαρρήδην το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, αλλά και την αλλαγή στα εργασιακά, στα πρότυπα του περίφημου non paper της τρόικας (ευκολότερες και «φτηνότερες» απολύσεις, καθιέρωση 6ήμερης εργασίας κ.α.). «Είναι σαφές ότι εμμένω σε εκείνο που έχω πει και πρέπει να αντιληφθεί και η τρόικα και οι εταίροι μας ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μία κοινωνία που διαλύεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης, επισημαίνοντας με νόημα ότι «η διαπραγμάτευση έχει αναφορά σε αυτή την κοινωνία».

Ερωτηθείς για τα δύο θέματα που ο ίδιος και το κόμμα του λένε «όχι», ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι «σε ό,τι αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση, δεν πρέπει να υπάρξει καμία απόλυση, πολύ δε περισσότερο όταν οι εισηγούμενες συνταξιοδοτήσεις είναι πολύ περισσότερες από εκείνες που υπολογίζονταν αρχικά». «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαλυθούν τα ήδη αποσαρθρωμένα εργασιακά», συνέχισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, ο κ. Κουβέλης κράτησε ακριβώς την ίδια στάση και εντός του Μεγάρου Μαξίμου, ξεκαθαρίζοντας στον πρωθυπουργό ότι ορισμένες από τις «κόκκινες γραμμές» του δεν είναι προς διαπραγμάτευση. «Είχαμε προειδοποιήσει από την προηγούμενη εβδομάδα τους πάντες ότι δεν πρέπει να μας θεωρούν δεδομένους», λένε υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΗΜΑΡ στο matrix24.gr, ενώ συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη σημειώνουν ότι «από τη στιγμή που δύο από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης διαφωνούν, ο πρωθυπουργός έχει ένα επιπλέον διαπραγματευτικό πλεονέκτημα προς την τρόικα». «Οι εταίροι μας ξέρουν πόσο ευαίσθητες είναι οι πολιτικές ισορροπίες στην Ελλάδα και δε θα διακινδυνεύσουν να διαλυθεί μια κυβέρνηση, που είναι η μόνη δύναμη που θέλει να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές της ΔΗΜΑΡ.

Συν τοις άλλοις, ισχύει απολύτως η πληροφορία που θέλει τον Φώτη Κουβέλη έτοιμο να συναντήσει -για πρώτη φορά- τους τροϊκανούς, ώστε να τούς εξηγήσει πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι τα μέτρα όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνα», καταλήγουν συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα