Ψάχνουν λύσεις για φόρο ακινήτων, ΕΟΠΥΥ και διαθεσιμότητα

Οι επικεφαλής φθάνουν στην Αθήνα με δύο μέρες καθυστέρηση με στόχο να αφήσουν τα απαραίτητα περιθώρια στους νέους υπουργούς όχι μόνο να ενημερωθούν αλλά και ετοιμάσουν τις προτάσεις τους για μείζονος σημασίας θέματα και να ολοκληρωθεί εντέλει ο έλεγχος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Την Δευτέρα, 1η Ιουλίου, έχει προγραμματιστεί το πρώτο ραντεβού με τους επικεφαλής της τρόικας (αντί για το Σάββατο, 29 Ιουνίου, που αναμενόταν η άφιξή τους)

και να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, ο οποίος δεν θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη σύνοδο κορυφής, θα έχει σήμερα ραντεβού με την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας, κυρία Φώφη Γεννηματά, ενώ τις επόμενες μέρες οι συσκέψεις θα ενταθούν με τα επιτελεία των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας.

Τα κρίσιμα θέματα που θα απασχολήσουν τις συζητήσεις της επόμενης εβδομάδας αφορούν:

1. Το πρόγραμμα διαθεσιμότητας στο Δημόσιο. Μέχρι το τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρουσιάσει στην τρόικα τους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας. Σχέδιο προς το παρόν δεν υπάρχει και η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει μικρή παράταση από την τρόικα, δεδομένης και της αλλαγής πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

2. Κάλυψη δημοσιονομικού κενού. Θα συζητηθεί το κενό του 2013 που υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ και προέρχεται κυρίως από την κακή οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ.

3. Τρόικα και οικονομικό επιτελείο θα συζητήσουν για το δημοσιονομικό κενό του 2014 που υπολογίζεται επίσης σε περίπου 1 δισ ευρώ. Ωστόσο, εάν συμφωνηθεί ο τρόπος κάλυψης του κενού του 2013, ενδέχεται η συζήτηση για το 2014 να μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο,

3. Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΦΑ). Από τον νέο ΕΦΑ έχει υπολογιστεί να εισπραχθούν 2,7 δισ ευρώ εντός του 2014. Ωστόσο, το σχέδιο που παρουσιάστηκε δεν έπεισε την τρόικα ότι εξασφαλίζεται η είσπραξη του ποσού αυτού, με αποτέλεσμα η συζήτηση να συνεχίζεται σε τεχνικό επίπεδο και να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα αναμένεται η έκθεση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας για το σχέδιο εφαρμογής του ειδικού φόρου στα ακίνητα

Keywords
Τυχαία Θέματα