ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΧΡΗΣΗ «ΕΞΥΠΝΩΝ» ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Σε περιπέτειες βάζουν την υγεία τους όσοι συνεχίζουν να εργάζονται σε έξυπνα κινητά, τάμπλετ και φορητούς υπολογιστές, αφού έχουν φύγει από το γραφείο, σύμφωνα με τους Βρετανούς Φυσικοθεραπευτές.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

«Σκλάβοι της οθόνης» έχουν γίνει οι σύγχρονοι άνθρωποι και συχνά εργάζονται μέσα στα μέσα μεταφοράς ή αφού φθάσουν στο σπίτι τους, σύμφωνα με την Ένωση Φυσικοθεραπευτών της Βρετανίας.

Η κακή στάση του σώματος

σε αυτά τα περιβάλλοντα μπορεί να προκαλέσουν πόνους στην πλάτη και τον αυχένα. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να μάθουν να απενεργοποιούν τις συσκευές τους», αναφέρει η Ένωση.

Σε διαδικτυακή έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από δύο χιλιάδες εργαζόμενους γραφείων, τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων συνέχιζαν να εργάζονται και μετά τη λήξη του εργασιακού ωραρίου.

Η οργάνωση σημειώνει πως οι εργαζόμενοι προσθέτουν κάθε μέρα κατά μέσο όρο, πάνω από δύο επιπλέον ώρες μπροστά από οθόνες στην εργασιακή ημέρα.

«Αν και λίγη έξτρα δουλειά μπορεί να φαίνεται σαν καλή προσωρινή λύση, αν γίνει μόνιμη συνήθεια της βραδινής ρουτίνας, τότε μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως πόνος στην πλάτη και τον αυχένα, αλλά και ασθένειες που σχετίζονται με το στρες», αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Δρ. Ελένα Τζόνσον, διευκρινίζοντας πως «αυτό συμβαίνει ιδιαιτέρως με συσκευές που τις κρατάμε με τα χέρια και άρα δεν σκεφτόμαστε στη στάση του σώματος μας». Μάλιστα, καλεί τους υπαλλήλους που νιώθουν πίεση να μιλήσουν με τους εργοδότες τους.

«Δεν μειώνεται μόνο η απόδοση όσων υπέρ-εργάζονται, αλλά μπορεί να αρρωστήσουν από ένα βαρύ και δύσκολα διαχειριζόμενο φόρτο εργασίας», δηλώνει ο ΓΓ της Ένωσης Εργατών, Μπρένταν Μπάρμπερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα