ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΤΡΟΙΚΑ

Στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικα τις επόμενες ημέρες αποκάλυψε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Από τον επόμενο έλεγχο θα εξαρτηθεί η εκταμίευση των δόσεων από το δάνειο στήριξης. Στην ατζέντα περικοπές δαπανών. Μέχρι μέσα Ιουλίου επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα.

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Η τρόικα είναι έτοιμη να έρθει στην Αθήνα

μόλις τη καλέσουμε για μία συνάντηση γενική επισκόπησης με την νέα Κυβέρνηση», τόνισε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Θα έρθουν μόνον οι τρεις επικεφαλής και θα μεταφέρουν τα αποτελέσματα από τις επαφές στους προϊσταμένους τους, οι οποίοι θα αποφασίσουν εάν θα ξεκινήσει ο επόμενος έλεγχος της οικονομίας από τον οποίο θα εξαρτηθεί η επόμενη δόση
Υπολογίζεται πάντως πως το κανονικό κλιμάκιο της τρόικα θα έρθει μετά τα μέσα Ιουλίου. Στην ατζέντα θα τεθεί σίγουρα ο περιορισμός του Δημοσίου τομέα με αιχμή τα «λουκέτα» σε δημόσιους οργανισμούς και η συρρίκνωση των δαπανών.

Η συζήτηση θα γίνει στον άξονα ότι δεν μπορούν να γίνουν νέες περικοπές μισθών ενώ δύσκολες θεωρούνται και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Ως εκ τούτου θα αναζητηθούν περικοπές σε άλλους τομείς.

Ως προς τις απολύσεις η τρόικα θέλει να αλλάξει η νοοτροπία που υπάρχει. Σήμερα όταν κλείνουν δημόσιες επιχειρήσεις οι υπάλληλοι μετατίθενται ενώ θα έπρεπε να βγουν σε εργασιακή εφεδρεία.

Η τρόικα θα μπορούσε να αλλάξει στάση στις απολύσεις και στον κανόνα 1/5 εφόσον αλλάξει και ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, αλλά να υπάρξουν περισσότερες συνταξιοδοτήσεις (που ήδη είναι πολλές λόγω του νέου νόμου) και εφόσον καλύπτονται οργανικές θέσεις του δημοσίου από υπάρχον προσωπικό αντί νέων προσλήψεων

Στην ατζέντα θα τεθεί η κατάρτιση του νέου φορολογικού αλλά και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων καθώς έχει διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση αφού η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν κατάφερε να πουλήσει ούτε τα 4 Airbus.

Στην τηλεδιάσκεψη των 17 υπουργών οικονομικών αποφασίστηκε να δοθεί προθεσμία μέχρι σήμερα προκειμένου να διερευνηθεί εάν όλοι συμφωνούν δοθεί το 1δισ. ευρώ που έχει παρακρατηθεί από την δόση του Μαίου στην Ελλάδα. Το κλίμα είναι αρχικά θετικό πλην των γνωστών – αγνώστων που αντιδρούν (Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία).
Η απόφαση για την έγκριση (γιατί η εκταμίευση μπορεί να αργήσει) ίσως και σήμερα το βράδυ από την ΕΕ ή αύριο από το Eurοgroup.

Στο Eurogroup θα πάει σε κάθε περίπτωση ο Ζανιάς και οι Ευρωπαίοι περιμένουν να ακούσουν τι θα πει μεν η Ελλάδα αλλά θα επιμείνουν στα εξής: Να εφαρμοστούν τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν τους περασμένους μήνες (prior actions) όπως Υγεία κλπ. Να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις για το φορολογικό και πάταξη φοροδιαφυγής. Και να μειωθεί ο δημόσιος τομέας.

Από το 1 δισ. ευρώ, θα πρέπει να πληρωθεί και η συμμετοχή στον ESM (συνολικά πρέπει να δώσουμε 2δισ. ευρώ και η πρώτη δόση των 900 εκατ. € πρέπει να δοθεί έως τέλος Ιουλίου.

Όσον αφορά στις αλλαγές όρων του μνημονίου, η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει με την έλευση της τρόικας

Keywords
Τυχαία Θέματα