Τι ισχύει για τις αποδείξεις, τα τεκμήρια και τις δαπάνες που εκπίπτουν από το φόρο

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ 12 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων άρχισαν να αποστέλλονται και πλέον ο χρόνος για τη συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων μετράει αντίστροφα. Όμως, μόλις 1 στους 5 φορολογούμενους έχει υποβάλει μέχρι σήμερα τη φορολογική δήλωση του. Σε σύνολο 5,5 εκατ. φορολογικών δηλώσεων μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.050.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις ενώ άλλες 225.000 έντυπες δηλώσεις έχουν κατατεθεί

στις ΔΟΥ.

Η προθεσμία για την υποβολή χειρόγραφων φορολογικών δηλώσεων εκπνέει στις 2 Ιουλίου ενώ όσοι υποβάλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους έχουν προθεσμία μέχρι τις 16 Ιουλίου ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολύνει τους φορολογούμενους οι οποίοι συμπληρώνουν τις ημέρες αυτές τη δήλωσή τους απαντά στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα των πολιτών που έχουν να κάνουν με τις αποδείξεις, τα τεκμήρια, τις δαπάνες που εκπίπτουν από το φόρο. Η «Η» κωδικοποιεί τα βασικότερα σημεία.

Οι δαπάνες προμήθειας φαρμάκων αναγνωρίζονται ως νοσοκομειακά έξοδα;

Μόνον τα φάρμακα που χορηγήθηκαν κατά τη νοσηλεία σε νοσοκομεία ή κλινικές, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα έξοδα νοσηλείας του φορολογούμενου.

Πώς πρέπει να δηλωθούν οι αναδρομικές αποδοχές, οι οποίες εισπράχθηκαν μέσα στο διαχειριστικό έτος 2011;

Με συμπληρωματικές δηλώσεις στο έτος που ανάγονται.

Ισχύουν οι δωρεές χρηματικών ποσών για την κάλυψη συνολικής ετήσιας δαπάνης;

Μόνο οι δωρεές χρηματικών ποσών για τις οποίες η οικεία φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη.

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για την αναγνώριση ως προστατευομένων μελών, των ενήλικων άγαμων τέκνων άνω των 18 και μέχρι 20 ετών που δε σπουδάζουν, που σπουδάζουν για 2 χρόνια μετά το πέρας των σπουδών τους και μέχρι 27 ετών, εφόσον είναι γραμμένα στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Απαιτείται, εκτός από τη βεβαίωση της σχολής εάν το τέκνο σπουδάζει και βεβαίωση του ΟΑΕΔ, υπογεγραμμένη από τον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας του, ότι μέσα στο έτος 2011 ήταν εγγεγραμμένο στα μητρώα ανέργων του.

Πώς υπολογίζεται η προκαταβολή φόρου επόμενου οικονομικού έτους σε φορολογουμένους με εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και εισοδήματα από λοιπές πηγές;

Ως προκαταβολή υπολογίζεται το 55% του φόρου που αναλογεί στο συνολικό (πραγματικό ή τεκμαρτό) εισόδημα το κρινόμενο έτος. Αν υπάρχουν εισοδήματα για τα οποία ο φόρος παρακρατήθηκε στην πηγή, ο φόρος αυτός θα εκπέσει από το φόρο που πρέπει να βεβαιωθεί ως προκαταβολή.

Δηλαδή, προκαταβολή = (κύριος φόρος + συμπληρωματικός) Χ 55% μείον παρακρατούμενος φόρος ή προκαταβλητέος φόρος ελεύθερων επαγγελματιών.

Πώς υποβάλλεται η φορολογική δήλωση σε περίπτωση θανάτου ενός από τους δύο συζύγους;

Υποβάλλονται χωριστ

Keywords
Τυχαία Θέματα