ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΓΙΑ «ΝΤΡΙΜΠΛΕΣ» ΣΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί που τίθενται στη δαιδαλώδη διαδικασία ωρίμανσης ενός έργου οφείλεται σύμφωνα με τους δημάρχους η αδυναμία ένταξης ικανοποιητικού αριθμού έργων στο ΕΣΠΑ. Το προεδρείο της ΚΕΔΕ παρουσίασε στον Κ. Χατζηδάκη ένα κατάλογο

με 34 βήματα ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει να υλοποιείται ένα έργο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η επανεξέταση της όλης διαδικασίας και αποφασίστηκε να οριστεί μια επιτροπή η οποία και θα προσδιορίσει ένα νέο οδικό χάρτη με σκοπό τη μείωση των διαδικασιών την ταχύτερη ένταξη και υλοποίηση έργων. Πάντως υπουργείο και δήμαρχοι δεν φαίνεται να τα βρίσκουν ως προς την προοπτική δημιουργίας «ΕΣΠΑ δήμων» καθώς ο υπουργός αρνήθηκε να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Κώστα Ασκούνη με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον γενικό γραμματέα Επενδύσεων Γιώργο Γιαννούση τέθηκαν τα εξής θέματα:

• Πρόταση της ΚΕΔΕ για την δημιουργία Ειδικού Προγράμματος, «ΕΣΠΑ Δήμων», την οποία είχε υιοθετήσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την ΚΕΔΕ.

• Συγκεκριμένες προτάσεις για την καταπολέμηση των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

• Εκταμίευση της ΣΑΤΑ ( επενδυτικού προγράμματος των δήμων) για το 2012.

• Λαϊκές Αγορές.

• Πάταξη παραεμπορίου.

Ειδικότερα το προεδρείο της ΚΕΔΕ πρότεινε ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης του ΕΣΠΑ να δημιουργηθεί ειδικό πρόγραμμα για τους δήμους, το οποίο θα περιλαμβάνει εκχωρήσεις από τομεακά προγράμματα, με βασική στόχευση σε έργα που οι δήμοι ήδη υλοποιούν επιτυχώς ή σε έργα που κατέχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην υλοποίησή τους. Η χρηματοδότησή τους μπορεί να προέλθει από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προτείνεται να χρηματοδοτηθούν έργα κοινωνικής αλληλεγγύης και αύξησης της απασχόλησης (Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΑΜΕΑ, Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες, Τοπικά Σχέδια Δράσης για την Απασχόληση), η ενδυνάμωση των Δημοτικών Γραφείων Απασχόλησης που θα δικτυωθούν με τον ΟΑΕΔ κ.λπ.

Επίσης και σύμφωνα με τη δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού ένα μεγάλο έργο που αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΤ είναι το Πρόγραμμα Αυτεπιστασίας για την Τοπική Απασχόληση, ύψους 200 εκ. ευρώ, και προοπτική απασχόλησης σε βάθος τριετίας 120.000 ατόμων.

Σε ότι αφορά το ΕΤΠΑ προτείνεται να χρηματοδοτηθούν έργα που σχετίζονται με αστικές αναπλάσεις, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ηλεκτρονική θωράκιση των δήμων, ώστε να καταστεί φιλικότερη η πρόσβαση των πολιτών στις δημοτικές υπηρεσίες.

Για τις λαϊκές αγορές η ΚΕΔΕ πρότεινε τη μεταφορά του συνόλου των σχετικών αρμοδιοτήτων στους δήμους, ενώ για το παραεμπόριο υπογραμμίστηκε ως θετική εξέλιξη η δημιουργία του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, στο οποίο

Keywords
Τυχαία Θέματα