Προσυνεδριακός εμφύλιος στο ΚΚΕ

08:50 1/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Αυτή τη στιγμή, στο ΚΚΕ έχει ανοίξει η βεντάλια όλων των προβλημάτων που κρύβονταν για χρόνια κάτω από το χαλί: Ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την πολιτική συμμαχιών, αλλά και το οξύ οικονομικό πρόβλημα που έχει οδηγήσει σε απολύσεις –και 6μηνη καθυστέρηση μισθών- στον Ριζοσπάστη, συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ και δημιουργούν συνθήκες ακόμη και για τη διάσπαση του ΚΚΕ.

«Σκληρή

γραμμή»

Η ηγεσία του Περισσού κρατά σκληρή γραμμή, απορρίπτει κάθε κριτική της μειοψηφίας και, μάλιστα, η Αλέκα Παπαρήγα και οι στενοί της συνεργάτες δείχνουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν, ή έστω να «χαλαρώσουν» την πολιτική του κόμματος. Μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει, εκ μέρους της ηγεσίας, μία σκληρή κριτική στην εσωκομματική αντιπολίτευση, στους λεγόμενους «φλωρακικούς», με όρους ανοίκειους για προσυνεδριακό διάλογο αριστερού κόμματος. Τον τόνο έδωσε την περασμένη εβδομάδα η ίδια η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία, με ομιλία της, χαρακτήρισε όσα στελέχη ασκούν κριτική «οπορτουνιστές» και «αγράμματους», εκπλήσσοντας πολλούς. Τη σκυτάλη πήραν στενοί της συνεργάτες, όπως τα στελέχη του γραφείου Τύπου Μάκης Μαΐλης και Παναγιώτης Μεντρέκας, αλλά και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου, Δημήτρης Γόντικας, αλλά και ο εκδότης-διευθυντής του Ριζοσπάστη, Στέφανος Λουκάς, οι οποίοι κατηγόρησαν όσους άσκησαν κριτική στην πολιτική του κόμματος. Μάλιστα, οι προαναφερθέντες χρησιμοποίησαν πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς και κατηγορίες («ανοησίες», «αθλιότητες», «τερατολογίες», «θράσος», «κατάντια», «γελοίο», «μαγειρέματα λέξεων», «τεχνάσματα») ενώ στοχοποιώντας ονομαστικά προβεβλημένα στελέχη που άσκησαν κριτική, τους καταλόγισαν «αρθρογραφία διαστρέβλωσης και αθλιότητας κατά των Θέσεων του 19ου Συνεδρίου».

«Τυφώνας» Μπογιόπουλου

Πάντως, η μειοψηφία που ασκεί σφοδρή κριτική στην πολιτική και τις επιλογές της ηγεσίας δε δείχνει αποφασισμένη να χαμηλώσει τους τόνους. Μετά τους Βαγγέλη Καλαματιανό και Αντώνη Σκυλλάκο, ένα ακόμη προβεβλημένο στέλεχος του Περισσού, ο δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη, Νίκος Μπογιόπουλος, τάραξε χθες τα εσωκομματικά νερά. Με άρθρο του στον Ριζοσπάστη, επισήμανε ότι «αυτή η πολιτική δεν περπατάει», ενώ χρέωσε απολύτως στην ηγεσία του κόμματος το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Ιουνίου. Μάλιστα, τόνισε με νόημα ότι «από τα αποτελέσματα των εκλογών εξαρτάται κατά πολύ και η ανάπτυξη του κόμματος», επικαλούμενος σχετική φράση του Λένιν». Χαρακτήρισε, εξάλλου, το εκλογικό αποτέλεσμα ως «οδυνηρό» και καταλόγισε στην ηγεσία του Περισσού «οργανωτική στασιμότητα». «Από τις διαδηλώσεις για το Μνημόνιο μέχρι τα διόδια, όταν οι άλλοι έρχονταν, εμείς φεύγαμε», προσθέτει χαρακτηριστικά ο Νίκος Μπογιόπουλος, η παρέμβαση του οποίου προκάλεσε ποικίλες εσωκομματικές συζητήσεις. Θεωρείται βέβαιο, για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ του ΚΚΕ, ότι –πάλι από τις σελίδες του Ριζοσπάστη- η απάντηση κύκλων της ηγεσίας θα είναι σκληρή, ενώ όλες οι πλευρές στον Περισσό ετοιμάζονται για μία σκληρή εσωκομματική μάχη, καίτοι η Αλέκα Παπαρήγα και οι συν αυτή ελέγχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της Κεντρικής Επιτροπής και του κομματικού μηχανισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα