Προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης

08:41 5/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών, είναι το επίδομα να χορηγείται πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου (15 Οκτωβρίου), ενώ σχεδιάζεται και η απλοποίηση του συστήματος με λιγότερα κριτήρια για την απόδοση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και η διεύρυνση των δικαιούχων.

Σημειώνεται ότι την περασμένη -χειμερινή- περίοδο από τα 260 εκατ. ευρώ (που ήταν το συνολικό κονδύλι)

απορροφήθηκαν μόλις 80 εκατ. ευρώ. Με το ισχύον σύστημα για να λάβει κάποιος το επίδομα θα έπρεπε το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους να μην ξεπερνά 25.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 35.000 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο. Πάντως χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας επανέλαβε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ σχετικά με τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ότι: «Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, πρωταρχικό πρόβλημα είναι το δημοσιονομικό. Άρα, δεν πρέπει τώρα να κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση. Οποιαδήποτε μείωση του φόρου είναι θετική. Βελτιώνει την ευημερία του κόσμου. Από την άλλη μεριά, όμως, η κυβέρνηση χάνει έσοδα.

Η εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης –κίνησης είναι αίτημα πολλών ετών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Από ό,τι φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε υπάρχει καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, δηλαδή «ξεφούσκωσε» το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο χρησιμοποιείτο σε μεγάλο βαθμό ως πετρέλαιο κίνησης και στον αγροτικό τομέα και στον αστικό, και αλλού. Από ότι φαίνεται ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται. Από την άλλη μεριά, μην ξεχνάτε ότι η κυβέρνηση θεσμοθέτησε το επίδομα θέρμανσης.

Αναγνωρίσαμε ότι αυτό το μέτρο – εξυγιαντικό μεν όσον αφορά τα έσοδα και το λαθρεμπόριο- στις ασθενέστερες εισοδηματικές τάξεις».

Σχετικά με το επιδομα θέρμανσης ο υπουργός ανέφερε ότι «σκοπεύουμε να ελαφρύνουμε τα κριτήρια, να δούμε τι δεν πήγε καλά, μήπως δεν υπήρχε ενημέρωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα