Προεκλογικές υποσχέσεις για μειώσεις φόρων

«Κούρεμα» φόρων - υπό προϋποθέσεις- προαναγγέλλει η Κυβέρνηση δια στόματος Γιάννη Στουρνάρα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών που εκτιμά πως μετά τους εκτεταμένους φοροελέγχους «η μείωση της φοροδιαφυγής θα οδηγεί σε ξεπέρασμα των δημοσιονομικών στόχων και θα επιτρέπει την μείωση των φόρων για όλους».

Έτσι, με την επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα

το φθινόπωρο, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να θέσει επί τάπητος το ζήτημα της σταδιακής μείωσης φόρων, με απαραίτητη προϋπόθεση πάντως να «αποδείξει» στους δανειστές την βιωσιμότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων: Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπ΄αριθμόν 1 προτεραιότητα είναι η κατάργηση της έκτακτης εισφορά αλληλεγγύης που βαρύνει τα εισοδήματα. Η Κυβέρνηση θα επιδιώξει όμως και «κούρεμα» του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και άρα και της τιμής του.
Πάντα με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίσει να παράγει πλεονάσματα, το Μαξίμου θεωρεί ότι σταδιακά μπορούν να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για όλους στο 15%.

Στο «πρόγραμμα» είναι και η κατάργηση των τεκμηρίων από την επόμενη χρονιά, αλλά και η απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ. «Κούρεμα» της βαριάς φορολόγησης προωθείται και στα αυτοκίνητα.

Όπως διεμήνυσε και ο υφυπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του «πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει η μείωση του φόρου εισοδήματος σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και η ελάφρυνση μισθωτών και συνταξιούχων».

Επιπλέον, όπως είπε, το υπουργείο Οικονομικών μελετά ένα νέο σχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μετά από τη διαπίστωση ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους τα χρέη των πολιτών προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 3,5 δισ. ευρώ και οι υφιστάμενες ρυθμίσεις δεν επιλέγονται από τους πολίτες.

Η Αθήνα για να «κερδίσει» τις όποιες μειώσεις θα χρειαστεί να επιχειρηματολογήσει και να πείσει τους πιστωτές πως μπορεί να επιτύχει τους στόχους της τα επόμενα χρόνια.

Και αυτό γιατί -σύμφωνα με τις πληροφορίες- μετά τις Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μιλά για δημοσιονομικό κενό 5 δισ. ευρώ την διετία 2015-‘ 16, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως για να «κλείσει» θα πρέπει να ληφθεί μια νέα δέσμη μέτρων, πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα το υπολογίζει σε 1,9 δισ.

Πάντως, στην έκθεση του Ταμείου δεν γίνεται λόγος για νέα μέτρα την επόμενη χρονιά, καθώς θα γίνει επανεκτίμηση των αριθμών το Σεπτέμβριο, στην κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2015.

Εκεί «ποντάρει» και η ελληνική πλευρά θεωρώντας πως μέχρι σήμερα οι δικές της εκτιμήσεις είναι εκείνες που έχουν δικαιωθεί: Το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά στην οποία αναφέρει πως «το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει στην ενδιάμεση περίοδο 2015-2016, σύμφωνα με το Πρόγραμμα, υπερκαλύπτεται από την καλύτερη επίδοση του 2014, από τις θετικές επιπτώσεις στα έσοδα και στις δαπάνες που έχουν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις, καθώς από τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία που προβλέπονται από την έξοδο στις αγορές τραπεζών και επιχειρήσεων». .

Keywords
Τυχαία Θέματα