Πριν το καλοκαίρι του 2014 το κούρεμα του χρέους

Σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, η ευρωζώνη θα αποφασίσει ποιά μορφή θα λάβει το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, δηλώνει ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή». Ο Ολλανδός επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δηλώνει ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα αποφασιστεί αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ελαφρύνει το χρέος της λόγω

της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με απευθείας ανάληψη του κόστος από τον ESM χωρίς πάντως να αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Αντιθέτως, θεωρεί εξαιρετικά πιθανό ότι η Επιτροπή και η ευρωζώνη θα επιδείξουν ανεκτικότητα έναντι της Ελλάδας εις ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-16, προκειμένου να μην απαιτηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Εις ότι αφορά το νέο κούρεμα στο χρέος, ο επικεφαλής του Eurogroup δηλώνει ότι «αν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις του Προγράμματος, τότε κι εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για να τη βοηθήσουμε« χωρίς πάντως να αποκαλύπτει τη μορφή της διευκόλυνσης: «Δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το τι μορφή θα λάβει αυτή η ελάφρυνση του χρέους και αν θα περιλαμβάνει διαγραφή μέρους των διμερών δανείων».

Ερωτηθείς, τέλος, για την κοινωνική κατάσταση στη χώρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημειώνει ότι κατανοεί τις δυσκολίες των Ελλήνων, ωστόσο μπροστά στην υπερχρέωση της οικονομίας και την κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τις μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα