Επισημάνσεις και προειδοποιήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο από τη Διεθνή Αμνηστία

07:45 23/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σύντομη συγκριτικά με άλλες χώρες είναι η αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας στην Κύπρο στην ετήσια έκθεσή της για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως κατά το 2012.

Παρατηρείται κυρίως ότι παράτυποι μετανάστες υποβλήθηκαν σε παρατεταμένες περιόδους κράτησης χωρίς να εξεταστούν εναλλακτικά μέτρα μεταχείρισής τους. Η έκθεση αναφέρει επίσης πως υπήρξαν καταγγελίες για κακή μεταχείριση ειρηνικών ακτιβιστών από την κυπριακή αστυνομία, τις οποίες, όπως αναφέρεται, έχουν αρνηθεί οι αρχές.

Την

ίδια ώρα, εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού προειδοποίησε μέσω του ΚΥΠΕ για τον κίνδυνο ξενοφοβικών τάσεων και ενεργειών ως αποτέλεσμα του «τοξικού» συνδυασμού λιτότητας και δυνητικά μεγαλύτερης μετανάστευσης από τη Μέση Ανατολή.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρει πως η παρατεταμένη κράτηση παράτυπων μεταναστών, απορριφθέντων και άλλων προσφύγων αιτούντων άσυλο είναι η συνηθισμένη διαδικασία, ενώ θα μπορούσαν να εξετάζονται άλλα μέτρα. Προσθέτει πως οι συνθήκες κράτησης είναι ανεπαρκείς και οι εγκαταστάσεις ακατάλληλες.

Ειδική μνεία γίνεται για την κράτηση Σύρων μεταναστών επί μήνες, παρά την πολιτική των αρχών να μην απελαύνουν αλλοδαπούς όσο διαρκεί στη χώρα τους ένοπλη σύρραξη. Η κράτησή τους χαρακτηρίζεται «αυθαίρετη, αχρείαστη και παράνομη». Αναφέρεται επίσης ότι δεν εφαρμόζονται πάντα στην πράξη οι δικαστικές αποφάσεις για απελευθέρωση κρατούμενων προς απέλαση μεταναστών.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης οι περσινές καταγγελίες κατά των κυπριακών αρχών για τη μη σύλληψη και δίωξη των υπευθύνων για την καταγγελλόμενη επίθεση κατά συμμετεχόντων στο Φεστιβάλ Rainbow της Λάρνακας το 2010.

Αναφέρεται τέλος ότι παρά την ταυτοποίηση περισσότερων σορών αγνοουμένων και το 2012 πέρασε χωρίς την αναγνώριση ή τη δίωξη των δραστών των εγκλημάτων του 1974 είτε στην Κύπρο είτε στην Τουρκία.

Παρά τα σχετικά λίγα περιστατικά που προκαλούν προβληματισμό ως προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιοχή της Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας Γιον Νταλχούιζεν έστειλε ένα προειδοποιητικό μήνυμα.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ από το Λονδίνο, όπου έγινε η παρουσίαση της έκθεσης, ο Ολλανδός αξιωματούχος του οργανισμού είπε: «Νομίζω ότι θα έπρεπε κανείς να ανησυχεί για την Κύπρο. Το γεγονός είναι ότι στη χώρα υφίστανται πολλές από τις υποκείμενες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα, δηλαδή ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης, της βαθιάς λιτότητας και της ανεργίας μαζί με τη δυνητικά αυξημένη ροή μεταναστών τα επόμενα χρόνια. Αυτά μπορούν να φτιάξουν ένα τοξικό μίγμα. Πάντως είναι αλήθεια ότι η κυπριακή κοινωνία έχει επιδείξει μέχρι στιγμής πολύ μεγαλύτερο βαθμό αντίστασης στην άνοδο κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. Αλλά είναι δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις. Η Κύπρος ήδη εφαρμόζει μία ας πούμε “στιβαρή” μεταναστευτική πολιτική, καθώς χρησιμοποιεί αρκετά συστηματικά την κράτηση αυτών που καταφθάνουν στο νησί υπό παράτυπες συνθήκες και αναζητώντας άσυλο, που είναι προβληματικό από μόνο του. Δεν έχουμε δει ακόμα να έρχονται στη χώρα τόσοι πολλοί μετανάστες ώστε να δημιουργηθεί μία κοινότητα-αποδιοπομπαίος τράγος. Αν όμως η κρίση συνεχιστεί και ο αριθμός των μεταναστών αυξηθεί, όπως από τη Συρία, νομίζω ότι θα δούμε πολύ παρόμοιο είδος εκνευρισμού με αυτό που έχουμε δει στην Ελλάδα, με το ίδιο δυνητικά εκρηκτικό μείγμα και επομένως την εμφάνιση στο προσκήνιο ενός πολύ πιο επιθετικού ακροδεξιού κόμματος».

Σε γενικότερες γραμμές η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας επισημαίνει ότι «η παγκόσμια αδράνεια επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθιστά τον κόσμο ένα όλο και πιο επικίνδυνο μέρος για πρόσφυγες και μετανάστες». Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Σαλίλ Σέτι δήλωσε ότι η αδυναμία αποτελεσματικής αντιμετώπισης συρράξεων δημιουργεί στην ουσία μία παγκόσμια κατώτερη τάξη. «Πάρα πολλές κυβερνήσεις καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα του ελέγχου της μετανάστευσης, υπερβαίνοντας τα θεμιτά μέτρα συνοριακών ελέγχων», πρόσθεσε ο κ. Σάτι.

Keywords
Τυχαία Θέματα