«Πρέπει να προχωρήσουν οι συνομιλίες για το Κουρδικό»

19:34 7/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Μ. Κοππά :

«Το Κουρδικό πρόβλημα είναι στην καρδιά της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην σύγκρουση ανάμεσα στον κουρδικό λαό και στην τουρκική κυβέρνηση.
Η πρωτοβουλία Ερντογάν για απευθείας συνομιλίες σημαίνει ότι έγινε επιτέλους κατανοητό ότι η επίλυση του Κουρδικού προβλήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός πολιτικού διαλόγου

και όχι με τη βία.

Όμως η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι στην Τουρκία, το γεγονός ότι εξακολουθούν να παραμένουν κρατούμενοι κούρδοι στις φυλακές, για μακρύ χρονικό διάστημα και χωρίς δίκη, δε βοηθά καθόλου τη δημιουργία εδάφους συνεννόησης.

Από την άλλη ενέργειες όπως οι δολοφονίες των τριών ακτιβιστριών της οργάνωσης PKK στο Παρίσι δυναμιτίζουν το ήδη εύθραυστο κλίμα που πάει να διαμορφωθεί.

Η ουσία είναι ότι οι συνομιλίες πρέπει να προχωρήσουν και οι λύσεις που θα προταθούν να λαμβάνουν υπόψη το συμφέρον των δύο πλευρών και την αξιοπρέπεια του κουρδικού λαού. Ζητήματα όπως για παράδειγμα η αναγνώριση της κουρδικής γλώσσας, ή η συμμετοχή στους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν να απαντηθούν με ουσιαστικό και βιώσιμο τρόπο.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μια διαδικασία βαθιών αλλαγών. Εναπόκειται στην ίδια να αποφασίσει εάν επιθυμεί να γίνει μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα, με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της. Και έτσι να λύσει το χρονίζον αυτό ζήτημα.»

Keywords
Τυχαία Θέματα