Πότε η εφορία θα μπλοκάρει τη λειτουργία των επιχειρήσεων

Το μπλόκο στη φοροδιαφυγή στηρίζεται στην «απενεργοποίηση» του ΑΦΜ για τις επιχειρήσεις που δεν υποβάλλουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ για δυο συνεχόμενες περιόδους και στη μηνιαία υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών (μόνο για τα έσοδα).

Οι επιχειρήσεις που δεν θα αποδίδουν το ΦΠΑ για δυο συνεχόμενα τρίμηνα θα μπαίνουν αυτομάτως στην «blacklist» και η εφορία δεν θα αναγνωρίζει ως δαπάνες τα τιμολόγια που εκδίδουν

στους πελάτες τους. Δηλαδή εάν μια επιχείρηση ή επιτηδευματίας προχωρήσει σε συναλλαγή με επιχείρηση ή επιτηδευματία που δεν έχει υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ η εφορία δεν θα αναγνωρίζει το τιμολόγιο και κατά συνέπεια δεν θα μπορεί να εκπέσει τον ΦΠΑ.

Ειδικότερα από το το 2014:
- Οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες θα υποβάλλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά κάθε μήνα συγκεντρωτικές καταστάσεις για τα έσοδα ενώ οι καταστάσεις για τα έξοδα θα υποβάλλονται ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούνται δηλαδή κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο. Με την ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων για τα έσοδα και τα έξοδα θα γίνεται άμεσα η διασταύρωση των στοιχείων, θα εντοπίζονται ύποπτες συναλλαγές και στη συνέχεια θα γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι. «Οι έλεγχοι θα στοχεύουν στις ύποπτες συναλλαγές που θα προκύπτουν από τη διασταύρωση των στοιχείων που θα υποβάλλονται. «Αν για παράδειγμα ο «Χ» φορολογούμενος δηλώσεις για παράδειγμα ότι εξέδωσε προς το «Ψ» τρία τιμολόγια και αντίστοιχα ο «Ψ» ότι έλαβε από το «Χ» τέσσερα, τότε αμέσως θα μπαίνουν στο στόχαστρο και οι δυο και θα ζητούνται εξηγήσεις για το συγκεκριμένο τιμολόγιο». Στις περιπτώσεις που έχει γίνει λάθος αναγραφή οι συναλλασσόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων των στοιχείων προκειμένου να διαγραφούν από την «κόκκινη» λίστα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.

-Σε όσες επιχειρήσεις δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. για δύο συνεχόμενα τρίμηνα θα απενεργοποιείται ο ΑΦΜ. Προβλήματα όμως θα αντιμετωπίζουν και όσες επιχειρήσεις συνεχίσουν να συναλλάσσονται με εταιρίες που είναι στη μαύρη λίστα. Το υπουργείο Οικονομικών έχοντας πλέον τα στοιχεία των συναλλαγών (συγκεντρωτικές καταστάσεις) θα μπορεί να γνωρίζει ποιες επιχειρήσεις συναλλάσσονται μεταξύ τους. Για παράδειγμα: Έστω ότι η εταιρεία «Α» υποβάλει τις συναλλαγές του μηνός Φεβρουαρίου 2014 μέσω της πλατφόρμας του Υπ. Οικ. και μέσα στις συναλλαγές αυτές υπάρχει και το Α.Φ.Μ. της εταιρείας «Β». Η εταιρεία «Β» δεν έχει υποβάλλει δηλώσεις Φ.Π.Α. για δύο συνεχόμενα τρίμηνα και μπήκε στην «blacklist» του υπουργείου Οικονομικών. Την πρώτη φορά που θα στείλει τις καταστάσεις δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα γίνουν αποδεκτές όλες οι συναλλαγές. Όμως, η επιχείρηση «Α» θα ειδοποιηθεί από την Γ.Γ.Δ.Ε. ότι το Α.Φ.Μ. της εταιρείας «Β» είναι στην «blacklist» οπότε θα είναι ενήμερη. Θα γνωρίζει δηλαδή ότι πλέον οι συναλλαγές με την εταιρία αυτή είναι άκυρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα