Πως θα ξοφλήσει το δημόσιο τα χρέη του

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αν και αρχικά είχαν προϋπολογιστεί να τους αποδοθούν εντός του 2012  σχεδόν 3,5 δισ., κάτι τέτοιο καθίσταται αδύνατο λόγω και της σταδιακής καταβολής της δόσης «μαμούθ» των 43,7 δισ. ευρώ.

Όπως και να έχει μέχρι τέλη Δεκεμβρίου θα δοθεί μια πρώτη ένεση ρευστότητας στην αγορά μέσω εξόφλησης μέρους των οφειλομένων. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζει σήμερα το αναλυτικό σχέδιο για την αποπληρωμή των εν λόγω κρατικών υποχρεώσεων, ώστε μόλις εκταμιευθεί

η δανειακή δόση των 34,4 δισ. ευρώ –κάτι που αναμένεται να γίνει έως τις 13 Δεκεμβρίου– να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποπληρωμής βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι η αποπληρωμή των συγκεκριμένων χρεών θα γίνει με χρονολογική σειρά και θα υπάρξουν τρία αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να επιταχυνθεί η εξόφληση σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συμψηφισμών μεταξύ πιθανών οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο και των ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους προς αυτούς. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στα φαρμακεία, έχει ήδη συμφωνηθεί ότι θα υπάρξει «κούρεμα» των οφειλών του Δημοσίου κατά 3,5% περίπου. Όπως είναι ήδη γνωστό, πριν από την καταβολή θα ελέγχεται η πληρότητα των δικαιολογητικών, ενώ για ποσά μεγαλύτερα των 300.000 ευρώ θα απαιτείται υπογραφή του υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας θα υπογράψει 12 Μνημόνια Κατανόησης με τα υπόλοιπα υπουργεία, τα οποία θα ορίζουν τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κάθε υπουργείου και εποπτευόμενου φορέα. «Ο κάθε υπουργός θα είναι υπεύθυνος μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, να ελέγχει τις προϋποθέσεις εκκαθάρισης αυτών των υποχρεώσεων και την αξιοπιστία των μηνιαίων στοιχείων», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Το ακριβές ποσό της δόσης του Δεκεμβρίου το οποίο θα διατεθεί για τον σκοπό αυτό δεν έχει προσδιοριστεί επισήμως μέχρι στιγμής.

Η σταδιακή καταβολή όμως των 43,7 δισ. ευρώ από τη δόση-«μαμούθ» της τρόικας προς την Ελλάδα εκ των πραγμάτων καθιστά αδύνατη την εξόφληση οφειλών συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ εντός του 2012, όπως ήταν ο στόχος του προϋπολογισμού.

Όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, «ένα κομμάτι των ληξιπρόθεσμων (σ.σ.: που αφορούν στο ποσό που επρόκειτο να εξοφληθεί φέτος) θα πληρωθεί πριν από το τέλος του έτους και το υπόλοιπο μέχρι τέλος Φεβρουαρίου».

Η συνολική εξόφλησή τους σχεδιάζεται να γίνει εντός του προσεχούς έτους, μαζί με ποσά που πιθανώς να καταστούν ληξιπρόθεσμα μετά την 30ή Σεπτεμβρίου 2012.

Το συνολικό ποσό των οφειλών αυτών είχε φθάσει μέχρι το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου τα 9,3 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών ΦΠΑ, και στόχος είναι να εξοφληθούν μέχρι την εκπνοή του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα