Δεκατρείς νεκροί στον εορτασμό του Γοργοπόταμου

Το 1963 ήταν η πρώτη φορά που εορτασμός διοργανώθηκε από το επίσημο ελληνικό κράτος. Τη μέρα εκείνη χιλιάδες κόσμου είχαν συγκεντρωθεί στον Γοργοπόταμο για την 22η επέτειο από την ανατίναξη της γέφυρας στη διάρκεια της κατοχής, που αποτέλεσε μία εκ των κορυφαίων αντιστασιακών δράσεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου, αρχηγός της  Ένωσης Κέντρου. Στο πολιτικό σκηνικό των ημερών κυριαρχούσε η παραίτηση του αναπληρωτή Υπουργού Συντονισμού Ανδρέα Παπανδρέου,

λίγες μέρες νωρίτερα.

Αφορμή για την παραίτηση ήταν δημοσιεύματα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Ελευθερία» (προσκείμενης στον τότε Υπουργό Οικονομικών Κώστα Μητσοτάκη), σύμφωνα με τα οποία ο Α. Παπανδρέου είχε αναθέσει  μελέτες και έργα σε φιλικά του πρόσωπα («Σκάνδαλο Σκιαδαρέση»). Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε υποβάλλει την παραίτησή του για «να υπερασπισθεί την αθωότητα και την πολιτική του εντιμότητα».

Μελανό σημείο του εορτασμού που σε γενικές γραμμές κυλούσε ομαλά, ήταν το γεγονός ότι δεν επετράπη στις αντιστασιακές οργανώσεις να καταθέσουν στεφάνια. Οι παριστάμενοι αριστεροί αποδοκίμασαν την κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Μιχάλη Παπακωνσταντίνου με αποτέλεσμα να προκληθεί αναταραχή, να διακοπεί η τελετή και οι επίσημοι να αποχωρήσουν.

Το ρολόι έδειχνε 13:22 τη στιγμή που ακούστηκε μια ισχυρότατη έκρηξη στο χώρο της συγκέντρωσης, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός. Κάποιος είχε πατήσει μια ξεχασμένη» νάρκη κατά προσωπικού. Απολογισμό τη έκρηξης: 13 νεκροί και 45 τραυματίες.

Αρχικά η έκρηξη αποδόθηκε από την Αριστερά σε σαμποτάζ ακροδεξιών κύκλων με αποτέλεσμα να ανέβει κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο της εποχής.

Το επίσημο πόρισμα από τις έρευνες που ακολούθησαν ανέφερε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από νάρκη που είχε τοποθετηθεί  το 1947 και δεν είχε απενεργοποιηθεί στη διάρκεια της εκκαθάρισης της περιοχής δέκα χρόνια αργότερα.

Το πόρισμα αμφισβητήθηκε από την Αριστερά, η οποία, όμως, προτίμησε να χαμηλώσει τους τόνους για να μην οξύνει περαιτέρω την κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα