ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΕ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ… ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

08:55 3/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Ψήφισμα με το οποίο θα καταδικάζει, μεταξύ άλλων, την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας να σταματήσει την αιματοχυσία στη Συρία, ετοιμάζεται να εγκρίνει η Ολομέλεια του ΟΗΕ, υπό τη σκιά της χθεσινής παραίτησης του ειδικού μεσολαβητή, Κόφι Ανάν. Μαίνονται οι μάχες στη Μέση Ανατολή.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει σήμερα για να ψηφίσει επί του σχεδίου απόφασης που παρουσίασαν τα αραβικά κράτη και καταδικάζει τη δράση των καθεστωτικών δυνάμεων, ενώ

ζητεί και την έναρξη των διαδικασιών για μια πολιτική μετάβαση στην πολύπαθη χώρα. Πρόκειται για μία κίνηση κυρίως συμβολική, δεδομένου ότι οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικές, όπως εκείνες του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Χθες, ο Κόφι Ανάν παραιτήθηκε από τη θέση του μεσολαβητή, εκφράζοντας την απογοήτευσή του επειδή οι προσπάθειες του δεν έτυχαν της πλήρους στήριξης των μεγάλων δυνάμεων. «Δεν προκαλεί έκπληξη στον Καναδά η παραίτηση Ανάν με δεδομένη την προκλητική περιφρόνηση που έδειξε ο πρόεδρος Ασάντ προς τις δεσμεύσεις του», επισήμανε ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπάιρντ. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία και την Κίνα ότι ευθύνονται για τη δυσμενή εξέλιξη, καθώς παρεμποδίζουν κάθε προσπάθεια παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας. Ο Γάλλος πρεσβευτήςστον ΟΗΕ, Ζεράρ Αρό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι παρατηρητές του ΟΗΕ να εγκαταλείψουν τη Συρία αμέσως μετά τη λήξη της θητείας τους, στις 19 Αυγούστου. «Ειλικρινά, πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία [για παράταση της θητείας τους]. Δεν βλέπω άλλο σενάριο, εκτός αν υπάρξει αλλαγή στη Συρία, που να επιτρέπει την διατήρηση της αποστολής», είπε. «Η ασφάλεια των παρατηρητών δεν είναι δεδομένη. Για ποιο λόγο να διατηρήσεις παρατηρητές στη Συρία αν παραμένουν το 95% του χρόνου τους σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου;» διερωτήθηκε.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που το αίμα εξακολουθεί να ρέει στη Συρία. Μάχες διεξάγονται στην πεδιάδα Χοράν, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, που συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με την Ιορδανία.Ελικόπτερο του συριακού στρατού βομβάρδισε θέσεις ανταρτών, σκοτώνοντας 16 άτομα. Ακτιβιστές και κάτοικοι της πόλης Χαμάς ανέφεραν στα διεθνή πρακτορεία ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άνθρωποι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, μεταξύ των οποίων και μέλη τριών οικογενειών.


Keywords
Τυχαία Θέματα