ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΜΙΣΛΑΒ ΝΙΚΟΛΙΤΣ

Το βιογραφικό του Τόμισλαβ Νίκολιτς, ηγέτη του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), ο οποίος είναι ο νικητής του χθεσινού β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στη Σερβία.

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1952 στο Κραγκούγεβατς, στην κεντρική Σερβία. Φοίτησε στο Τεχνικό Λύκειο της γενέτειράς του και στη συνέχεια σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών και Μηχανικών Διοίκησης στο Νόβι Σαντ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ήταν ενεργό μέλος του Λαϊκού Ριζοσπαστικού Κόμματος. Με πρωτοβουλία του ίδιου, το 1991, το κόμμα αυτό ενώθηκε με το τοπικό παράρτημα του σερβικού Κινήματος των Τσέτνικ

υπό τον Βόισλαβ Σέσελι και ο νέος πολιτικός σχηματισμός που προέκυψε ονομάστηκε Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS).

Ο Βόισλαβ Σέσελι εξελέγη πρόεδρος του νέου κόμματος και ο Τόμισλαβ Νίκολιτς αντιπρόεδρος. Αργότερα, ανέλαβε τρεις φορές καθήκοντα αναπληρωτή προέδρου του κόμματος και η τελευταία ήταν στις 8 Οκτωβρίου του 2006. Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, στις 6 Σεπτεμβρίου 2008, παραιτήθηκε από όλα τα αξιώματα που κατείχε στο SRS. Έναν μήνα μετά, ίδρυσε το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) και ανέλαβε την προεδρία.

Από το 1992, ο Τόμισλαβ Νίκολιτς εκλέγεται βουλευτές στο σερβικό εθνικό κοινοβούλιο και είναι ο μόνος βουλευτής με συνεχή θητεία από τότε ως σήμερα. Το Μάρτιο του 1998, ο Τόμισλαβ Νίκολιτς ορίστηκε αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και τον Αύγουστο του 1999 ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό τον τότε πρωθυπουργό Μόμιρ Μπουλάτοβιτς.

Το Μάιο του 2007, ο Τόμισλαβ Νίκολιτς εξελέγη πρόεδρος του σερβικού κοινοβουλίου, αξίωμα που διατήρησε μόλις για πέντε ημέρες, αφού αντικαταστάθηκε. Διεκδίκησε τέσσερις φορές την προεδρία της Σερβίας. Στην προηγούμενη προεδρική αναμέτρηση, το 2008, έχασε από τον Μπόρις Τάντιτς, συγκεντρώνοντας ποσοστό 47,97% έναντι 50,31% του αντιπάλου του.

Το χόμπι του, όταν ήταν νέος, ήταν ο αθλητισμός. Είναι παντρεμένος κι έχει δύο γιους και τέσσερα εγγόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα