Ποια αυθαίρετα δεν θα κατεδαφιστούν

Σύμφωνα με αυτό, εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση όλα τα κτίρια με αυθαιρεσίες που κατασκευάστηκαν πριν από το 1983, ενώ παράλληλα θα νομιμοποιούνται τυχόν μικρές παραβάσεις.

Όλα αυτά θα γίνονται με αύξηση του χρόνου αποπληρωμής του προστίμου από 48 σε 60 δόσεις, ενώ οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες θα καταβάλλουν πρόστιμο σημαντικά μειωμένο. Οι βασικές διατάξεις του νέου νόμου, που θα αντικαταστήσει αυτό του Παπακωνσταντίνου (ν. 4014/2011), έχουν ήδη τεθεί σε διαβούλευση.

Ο νέος νόμος αναμένεται να δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν αυθαίρετα

που χτίστηκαν πριν από το 1975, να τα εξαιρέσουν οριστικά από την κατεδάφιση με την καταβολή 500 ευρώ. Βασική προϋπόθεση θα είναι ο ιδιοκτήτης να υποβάλλει την σχετική αίτηση, συνοδευόμενη από μία βεβαίωση μηχανικού. Για αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν από το 1975 μέχρι το 1983 προβλέπεται επίσης οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση με την καταβολή όμως του 15% του ειδικού προστίμου. Επίσης, με την εφάπαξ καταβολή 500 ευρώ μπορούν να νομιμοποιηθούν όλες οι μικρές παραβάσεις – αυθαιρεσίες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ένα ακίνητο. Για όσα αυθαίρετα χτίστηκαν από το 1983 μέχρι το 2011 θα προβλέπεται αναστολή κυρώσεων για 30 έτη με καταβολή παραβόλου και ειδικού προστίμου.

Βασικός όρος του νέου νόμου είναι ότι απαγορεύεται η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση για όσα αυθαίρετα κατασκευάστηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011.

Πόσοι έχουν υπαχθεί στο νόμο Παπακωνσταντίνου

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) μέχρι τις 14 Μαΐου είχαν υποβληθεί συνολικά 531.828 αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση Παπακωνσταντίνου. Από αυτές το σύνολο του προστίμου έχει καταβληθεί για 132.555 υποθέσεις, ενώ για άλλες 218.019 έχει καταβληθεί το παράβολο και βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας. Άλλες 181.225 αιτήσεις βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας, με αρμόδια στελέχη του υπουργείου να εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα οι συγκεκριμένες αιτήσεις θα προχωρήσουν, μιας και πλέον ο ρύθμιση Παπακωνσταντίνουν κρίθηκε αντισυνταγματική.

Keywords
Τυχαία Θέματα