Σύρραξη για το αντιρατσιστικό

Κλιμακώνεται επικίνδυνα πλέον η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της τρικομματικής αλλά και η πολεμική με τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ βρίσκονται σε αποκλίνουσες τροχιές ενώ χθες άπαντες έριξαν… βαρύτερο οπλισμό στην αντιπαράθεση. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε

την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου, που άλλωστε εδράζεται στα αντίστοιχα σχέδια του ΠΑΣΟΚ, προκρίνοντας οι όποιες διαφοροποιήσεις να αντιμετωπισθούν από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, η ΔΗΜΑΡ εξαπέλυε επίθεση εναντίον του Τάκη Μπαλτάκου, υποστηρίζοντας ότι η προώθηση του σχεδίου νόμου αποτελεί απόφαση των τριών πολιτικών αρχηγών.

Στον αντίποδα και η Νέα Δημοκρατία «απαντούσε» ότι οι ενστάσεις δεν περιορίζονται στον Γραμματέα της κυβέρνησης ή στο Μαξίμου αλλά αφορούν το σύνολο του κόμματος. Αυτή τη λογική εξυπηρέτησε άλλωστε και η «διαρροή» σχετικά με την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα, τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή των Τ. Μπαλτάκου, Χρ. Λαζαρίδη, του «καραμανλικού» Πρ. Παυλόπουλου, του αναπλ. Υπουργού Εσωτερικών πρώην Δικαστικού Χαρ. Αθανασίου, του υφυπουργού Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνη καθώς και των Τ. Νεράτζη και Θαν. Μπούρα. Βάσει αυτής της σύσκεψης η «όλη Ν.Δ.» (ή πάντως ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της) δεν αποδέχεται το νομοσχέδιο του Αντώνη Ρουπακιώτη.

Μάλιστα, καθίσταται πλέον επίσημη θέση του κόμματος και του Μαξίμου οτι η Ελλάδα διαθέτει, ήδη από το 1979, επαρκές νομικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση κρουσμάτων ρατσισμού ή διακρίσεων και, συνεπώς, δεν είναι απαραίτητη η υιοθέτηση της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, με το ΠΑΣΟΚ – που πρώτο άνοιξε μέτωπο με τη Χρυσή Αυγή – να πυροβολεί και προς τους δύο «μεγάλους», διαπιστώνοντας ότι το παιχνίδι πλέον φεύγει από το γήπεδο που η Ιπποκράτους είχε επιλέξει.

Στη ΔΗΜΑΡ, πάλι, παρά τη γενική θέση υπέρ του νομοσχεδίου, αυξάνονται οι φωνές διαφοροποίησης. Μετά τον καθηγητή νομικής Γιάννη Πανούση που επέστησε την προσοχή στον κίνδυνο πρόκλησης «μικρών εμφυλίων» στην κοινωνία λόγω προβλέψεων του νομοσχεδίου και ο Βασίλης Οικονόμου δεν έκρυψε χθες τον προβληματισμό του.

Τούτων δοθέντων, δεν αποκλείεται να είναι εν τέλει το αντιρατσιστικό που θα οδηγήσει στην πρώτη μείζονα αναμέτρηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ένα περίπου χρόνου μετά τη συγκρότησή της και, ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά πιθανό η τύχη του να κριθεί, όπως ζήτησε ο Ευ. Βενιζέλος, μεταξύ των τριών αρχηγών που στηρίζουν την τρικομματική.

Keywords
Τυχαία Θέματα