Πινακίδες από χρυσάφι

Μόνον το 2010 ταξινομήθηκαν στο Πεκίνο 800.000 καινούρια αυτοκίνητα, ενώ στους δρόμους της πόλης κυκλοφορούν περίπου 5,2 εκατομμύρια οχήματα ρυπαίνοντας την ατμόσφαιρα σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι δημοτικές αρχές των δύο κινέζικων μεγαλουπόλεων προσπαθούν να φρενάρουν τις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων με ριζοσπαστικό τρόπο. Στη Σαγκάη των 23 εκατομμυρίων κατοίκων βγαίνουν εδώ και είκοσι χρόνια οι πινακίδες κυκλοφορίας σε δημοπρασία. Για παράδειγμα αυτόν τον μήνα έδωσαν μάχη 21.000 κάτοικοι της πόλης για 9.000 πινακίδες, ανεβάζοντας έτσι τις τιμές τους στα ύψη.

Κάθε αγοραστής πλήρωσε κατά μέσο όρο γύρω στις 75.000 γιουάν, δηλαδή σχεδόν 9.000 ευρώ, μία τιμή που ισοδυναμεί με περίπου 50% αύξηση σε σχέση πριν ένα χρόνο. Με αυτά τα χρήματα μπορείς να αγοράσεις στην Κίνα ένα ολοκαίνουργιο μικρό αυτοκίνητο με φουλ εξτρά! Για να εμποδίσει ο τοπικός Δήμος τους κερδοσκόπους ψήφισε τον Ιούλιο μία διάταξη, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η πώληση της άδειας πριν περάσουν τρία χρόνια. Επίσης δεν έχει νόημα να ταξινομήσεις το Ι.Χ. σου σε άλλη πόλη, γιατί σε πολλούς αυτοκινητόδρομους της Σαγκάης δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία μοντέλων με ξένες πινακίδες.

Στο Πεκίνο δεν διοργανώνονται δημοπρασίες, αλλά κληρώσεις που έχουν…ξεφύγει. Κάθε μήνα βγαίνουν στο σφυρί πινακίδες κυκλοφορίας για 20.000 Ι.Χ., όταν τον Ιανουάριο υπήρχαν σχεδόν 1,5 εκατομμύρια ενδιαφερόμενοι. Αυτό σημαίνει έναν μέσο χρόνο αναμονής περίπου 72 μηνών ή 6 ετών, οπότε κάποιοι ψάχνουν για παραθυράκια. Έτσι αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο, ότι ο διευθυντής της υπηρεσίας Συγκοινωνιών του Πεκίνου πωλούσε στη μαύρη αγορά άδειες και πινακίδες αυτοκινήτων στην τιμή των 24.000 ευρώ για κάθε Ι.Χ. Ακόμη και από χρυσάφι να ήταν, θα είχαν κοστίσει φτηνότερα στους κατόχους τους.

Πηγή www.autoreport.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα