Πως θα ξεμπλοκάρουν οι «μαύροι» λογαριασμοί

Με δεδομένους όμως τους αργούς ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης και την ανάγκη να εισρέουν στο δημόσιο χρήματα εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει τη νέα αυτή ρύθμιση, καθώς είναι πολλές οι ανοιχτές δικογραφίες και οι ύποπτες καταθέσεις που μπορούν να χρησιμεύσουν ως πηγή εσόδων.

Μέχρι τώρα, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο έγινε προσπάθεια να ξεπαγώσουν

οι καταθέσεις των κατηγορουμένων στην υπόθεση Energa -Hellas Power, που αφορούσαν σε περίπου διακόσια εκατομμύρια ευρώ από το χαράτσι της ΔΕΗ που είχαν πληρώσει οι καταναλωτές, αλλά οι κατηγορούμενοι δεν είχαν αποδώσει ως όφειλαν στο δημόσιο. Και ενώ η εισαγγελέας πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου είχε κάνει θετική πρόταση προς το δικαστικό συμβούλιο επικαλούμενη και την οικονομική κρίση, οι δικαστές μπλόκαραν την επιστροφή των χρημάτων στο δημόσιο με το σκεπτικό ότι η υπόθεση είναι ακόμα εκκρεμής και οι κατηγορούμενοι καλύπτονται ουσιαστικά και τυπικά από το τεκμήριο της αθωότητας.

Νομικοί εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ και να εφαρμοστεί σε όλες τις υποθέσεις που είτε βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, είτε στο στάδιο της κύριας ανάκρισης, όπως είναι η υπόθεση της Proton Bank. Σε αυτή την περίπτωση ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έχει ήδη επιστρέψει 52 εκατομμύρια ευρώ που παραμένουν δεσμευμένα, αλλά αναξιοποίητα, ενώ άλλα 160 εκατ. βρίσκονται υπό το ίδιο καθεστώς στην Ελβετία.

Μάλιστα ο νομοθέτης δίνει και κίνητρο στους κατηγορούμενους προβλέποντας πως αν συναινέσουν στην ρευστοποίηση των υπόπτων καταθέσεών τους θα έχουν και ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα