Πιέσεις στην κυβέρνηση να επιμείνει… μνημονιακά

Ασφυκτική είναι η πίεση που ασκούν οι δανειστές προς την ελληνική κυβέρνηση, την ίδια ώρα που ακόμη και στελέχη, όπως ο κ. Γ. Στουρνάρας, εμφανίζονται να κάνουν λόγο για κίνδυνο ατυχήματος εφόσον η τρόικα εμμείνει στη σκληρή συνταγή.

Μετά τον Εμ. Μπαρόζο, προχθές, και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο,

κάλεσε ρητώς την ελληνική κυβέρνηση να εξαντλήσει τη… θητεία που της απομένει υλοποιώντας τις προβλέψεις του προγράμματος και ποντάροντας στα θετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν.

Ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός πολιτικός, μάλιστα, παρείχε πλήρη κάλυψη στην τρόικα, όπως και προχθές ο κ. Μπαρόζο, απαντώντας ευθέως στην αμφισβήτηση που είχε εκφράσει προ ημερών ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Σταϊνμάγερ, ο οποίος και συναντάται σήμερα το πρώι με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ζήτησε επιπλέον να μην γίνεται συζήτηση για νέο πρόγραμμα ή για το χρέος της Ελλάδας, κρίνοντας ότι αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις αστάθειας.

Η Αθήνα, λίγες ημέρες πριν την αναμενόμενη αλλά όχι οριστικοποιημένη επιστροφή της τρόικας, βρίσκεται στη μέγγενη πιέσεων καθώς αποτελεί εδραία πεποίθηση στο εξωτερικό ότι η ελληνική πλευρά αναζητεί τρόπους να ξεφύγει από τα συμφωνηθέντα ή να εκμεταλλευτεί την Προεδρία για να μεταβάλλει υπέρ της τους συσχετισμούς. Τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά, οι δυνατότητες μίας αναίμακτης συμφωνίας λίγες λόγω και των 153 βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και είναι σαφές ότι ένα νέο πολιτικό και οικονομικό μπρα ντε φερ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή, ακόμη και ο συνήθως ψύχραιμος, κ. Γ. Στουρνάρας υιοθέτησε σκληρή γλώσσα για την τρόικα, σε συνέντευξή του στους Financial Times. Η τρόικα πρέπει να γίνει πιο ρεαλιστική στις απαιτήσεις της αναφέρει ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι η μείωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των δύο κομμάτων έχει καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη την έγκριση από το κοινοβούλιο σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων και συνεπώς οι φιλοδοξίες της τρόικας για μεγάλες νομοθετικές αλλαγές ίσως θα πρέπει να μετριαστούν. Παράλληλα, επικρίνει δημοσίως τη στάση των ελεγκτών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι τα στελέχη των δανειστών ότι υιοθετούν μια «μαξιμαλιστική προσέγγιση» που τρομάζει τις αγορές και θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς, που κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Εμ. Μπαρόζο απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο ζήτημα του χρέους, λαμβάνει σαφή και αυστηρά μηνύματα από το εξωτερικό ενώ, από την άλλη, προετοιμάζεται για μία σκληρή διαπραγμάτευση καθώς δεν επιθυμεί να παραδοθεί αμαχητί η ελληνική πλευρά στην τρόικα. Το μπαράζ πιέσεων προς την κυβέρνηση αλλά και οι εξαντλημένες πλέον αντοχές της κοινωνίας και των βουλευτών της συμπολίτευσης προκαλούν, εκ νέου, σενάρια για το προσεχές μέλλον. Θα οδηγηθεί η κυβέρνηση σε μία ελεγχόμενη κρίση με την τρόικα, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό; Κι αν ναι, πώς αυτό συνάδει με το δίλημμα «ναι ή όχι στην Ευρώπη» που ανέδειξε ο κ. Σαμαράς; Θα επιδιώξει την καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων, ώστε αυτές να συμπέσουν με τη συζήτηση για το χρέος και τη βιωσιμότητά του; Κι αν ναι, πώς θα αντιδράσουν τρόικα και Βερολίνο; Και εν τέλει, θα αντέξει στην πίεση ή θα αναγκαστεί σε εκλογές; Ενδεχομένως, αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο, που εξακολουθεί να είναι απευκταίο για τους πιστωτές, να αποτελεί και το ισχυρότερο, ακόμη, όπλο της…

Keywords
Τυχαία Θέματα