Περού: Έρευνα σε βάρος του πρώην προέδρου Γκαρσία

21:27 4/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Όπως είπε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση υποπτεύεται ότι ο Γκαρσία ενδέχεται να χρησιμοποίησε χρήματα που προσπορίστηκε παράνομα για να αγοράσει ένα ακίνητο σε μια ακριβή συνοικία στη Λίμα.

Η απόφαση της Δικαιοσύνης να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο του Γκαρσία ελήφθη κατά την διάρκεια μιας χωριστής έρευνας στο Κογκρέσο σχετικά με ένα σκάνδαλο χορήγησης χάριτος έναντι αμοιβής και την αποφυλάκιση

χιλιάδων καταδικασθέντων για εμπορία ναρκωτικών επί των ημερών της κυβέρνησης Γκαρσία (2006-2011).

Οι δύο έρευνες αυτές μπορεί να ανατρέψουν τις ισορροπίες στην προεκλογική κούρσα ενόψει των εκλογών του 2016, καθώς μια ποινική δίκη ή μια ψηφοφορία του Κογκρέσου ενδέχεται να θέσει εκτός μάχης τον Γκαρσία, που φιλοδοξεί να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Ο Γκαρσία από την πλευρά του διαψεύδει ότι παραβίασε το νόμο και λέει ότι έχει γίνει στόχος μιας πολιτικής δίωξης.

Όπως έγραψε την Παρασκευή στο Twitter, δεν τον ανησυχεί ο έλεγχος που διενεργούν οι αρχές στα προσωπικά περιουσιακά του στοιχεία. Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό του Περού, είπε ότι κέρδισε αρκετά χρήματα από τις ομιλίες του σε διάφορες εκδηλώσεις, τα δικαιώματα που εισέπραξε για τα βιβλία που έχει γράψει και διευθύνοντας ένα πρόγραμμα σπουδών σε ένα πανεπιστήμιο. «Έτσι είχα πάνω από αρκετά χρήματα για να αγοράσω αυτό το σπίτι», πρόσθεσε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι πίσω από τις έρευνες σε βάρος του βρίσκονται ο πρόεδρος Ογιάντα Ουμάλα και η πρώτη κυρία Ναντίν Ερέδια, οι οποίοι, όπως εκτίμησε προσπαθούν με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίσουν «την επανεκλογή του προεδρικού ζεύγους».

Παρά τις διαψεύσεις της ιδίας, η Ερέδια αναμένεται από πολλούς ότι θα διεκδικήσει την προεδρία το 2016. Ο σύζυγός της Ουμάλα δεν μπορεί να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα, αφού το Σύνταγμα της χώρας απαγορεύει να εκλέγεται πρόεδρος για διαδοχικές θητείες.

Η Ερέδια αντιμετωπίζει επίσης έρευνα —από την υπηρεσία ελέγχου του προϋπολογισμού του Περού— μετά τις καταγγελίες στελεχών της αντιπολίτευσης ότι διασπάθισε δημόσια κονδύλια που χρησιμοποίησε για την προσωπική της προβολή. Η κυβέρνηση του Ουμάλα, πρώην αριστερού που υιοθέτησε κεντρώες θέσεις μετά την ανάδειξή του στην προεδρία, χαρακτηρίζει τις κατηγορίες αυτές αβάσιμες.

Ο Γκαρσία δεν έχει αρχίσει επίσημα εκστρατεία για την προεδρία. Τον περασμένο μήνα, είχε δηλώσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα «αν είναι απαραίτητο για τη χώρα». «Δεν θα μπορούσα να αρνηθώ», δήλωσε σε μια συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Chile. «Έχω δώσει τη ζωή μου στο Περού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα