Παρέμβαση Γιαννίτση για «νέο πολιτικό πόλο»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η ίδια η ευρωβουλευτής, στην εισαγωγική της ομιλία, εκτίμησε πως τους επόμενους μήνες «θα κριθεί εάν θα κλείσει οριστικά ο πρώτος και πιο δύσκολος κύκλος της κρίσης ή εάν θα μείνει ανοιχτή η πιθανότητα νέας περιδίνησης». «Θα κριθεί αν οι αβεβαιότητες θα καταλήξουν σε θετικές προοπτικές ή αποτυχίες», συνέχισε η Άννυ Ποδηματά, για να προσθέσει πως «οι αριθμοί είναι το σύμπτωμα, οι αιτίες (της κρίσης) βρίσκονται στις νοοτροπίες, τις προσεγγίσεις και τις συμπεριφορές».

«Γι’ αυτό και υπάρχει ένας συνδετικός ιστός ανάμεσα στις αιτίες που μας οδήγησαν το 2009 στα πρόθυρα

της χρεοκοπίας και σ’ αυτές που μας εμποδίζουν έκτοτε να διαχειριστούμε την κρίση με το μικρότερο κόστος», πρόσθεσε η κ. Ποδηματά.

«Νέος πολιτικός πόλος»

Στη δική του ομιλία, ο Τάσος Γιαννίτσης επισήμανε πως είναι ισχυρά «τα μηνύματα ότι η κοινωνία μας ζητεί κάτι διαφορετικό» και περιέγραψε έναν «νέο πολιτικό πόλο» που «θα πρέπει να υπερβεί τα κλασικά σχήματα και να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες που θα έχουν ανοιχτή και υπερβατική χροιά». «Αυτό δεν σημαίνει κατάργηση διαχωριστικών γραμμών», διευκρίνισε, προσθέτοντας, πάντως, πως «σημαίνει αναγνώριση ότι σε μια συγκεκριμένη φάση, όπου για τη χώρα διακυβεύονται τα πάντα, οι διαφορετικές αξίες και ιδεολογίες πρέπει να βγουν από τα χαρακώματα και να ανεχθούν να συνυπάρξουν με άλλες αξίες, ώστε να αποτραπεί κάθε μεγάλος κίνδυνος».

Ο πρώην υπουργός άφησε αιχμές και για την εσωστρέφεια και τις τριβές που παρατηρούνται μεταξύ «58» και ΠΑΣΟΚ, αφού επισήμανε πως «το κρίσιμο είναι να δοθεί η μάχη στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο, στο πεδίο των προτάσεων και όχι στην κατάταξη των προσώπων και της διαδικαστικής απεραντολογίας». Μάλιστα, εκτίμησε ότι η συζήτηση δεν γίνεται πολιτική, αλλά «μετατοπίζεται, έντεχνα ή άτεχνα, σε ένα πολιτικό κουτσομπολιό γύρω από πρόσωπα, εγωπάθειες για πεθαμένα ζητήματα, γραφικές παρεμβάσεις».

Ο Τάσος Γιαννίτσης, εξάλλου, άφησε και άλλες αιχμές κατά του πολιτικού συστήματος –του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένου- αφού τόνισε πως «όταν στον εθνικό θάλαμο επιχειρήσεων έχουν ανάψει χίλιες κατακόκκινες λάμπες, οι μεγάλες πολιτικές διαμάχες στη χώρα περιπλανώνται γύρω από επικοινωνιακά ζητήματα για το πού θα πωλούνται οι ασπιρίνες ή εάν το γάλα θα έχει διάρκεια ζωής τρεις ή πέντε ημέρες».

Σβόμποντα: «Μεγάλη χώρα σε σημαντική περιοχή η Ελλάδα»

Ιδιαίτερα θερμός προς την Ελλάδα εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Χάνες Σβόμποντα, που τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «μεγάλη χώρα σε σημαντική περιοχή».

Ο αυστριακός ευρωβουλευτής επισήμανε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει έλλειμμα προτάσεων και πρόσθεσε πως «χαλάτε τόσο χρόνο να αμύνεστε στις απαιτήσεις της τρόικας, που δεν έχετε χρόνο να καταρτίσετε δικές σας προτάσεις». Επίσης, τάχθηκε κατά της λιτότητας, λέγοντας πως «στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν πολλά, αλλά δεν μπορείς να κάνεις τους πολίτες να δεσμευθούν, να κινητροδοτηθούν, να συναινέσουν σε πολιτικές που έχουν να κάνουν μόνο με περικοπές κοινωνικές σε μισθούς, συντάξεις, Υγεία, Παιδεία».

Τέλος, τόνισε πως δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα όλων των χωρών με τον ίδιο τρόπο, υπογραμμίζοντας πως «όπως η Ελλάδα δεν είναι Ισπανία, έτσι και η Ισπανία δεν είναι Πορτογαλία και η Πορτογαλία Ιρλανδία».

Παρουσίες

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο οικονομολόγος και πανεπιστημιακός, Μάνος Ματσαγγάνης, αλλά και η επικεφαλής του γραφείου της Task Force στην Ελλάδα, Ζωρζέτα Λάλη.

Το «παρών» στην Ευρωβουλή έδωσαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά, Σπύρος Δανέλλης, Συλβάνα Ράπτη, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού «Μεταρρύθμιση», Γιάννης Μεϊμάρογλου, η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σούλα Μερεντίτη κ.α.

Keywords
Τυχαία Θέματα